DEZINFORMARE: Occidentul continuă să se implice în afacerile interne ale Republicii Moldova

Zaharova
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Maria Zakharova, the Russian Foreign Ministry's spokeswoman, attends a briefing in Moscow, Russia, 03 August 2018.

Dezinformare

Occidentul își intensifică implicarea în afacerile interne ale Republicii Moldova, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing. Acuzații similare au fost făcute și în campania pentru alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, în ciuda faptului că președintele rus, Vladimir Putin, îi ura succes lui Igor Dodon și îi promitea ajutor pentru Republica Moldova, în plină campanie electorală.

ȘTIRE: „SUA și statele membre ale UE continuă tentativele de implicare în procesele interne din Republica Moldova. Potrivit reprezentantului oficial al MAE rus, Maria Zaharova, Rusia este nevoită să constate din nou că odată cu apropierea alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, retorica agresivă a statelor occidentale devine tot mai vizibilă.

Iată un exemplu: La emisiunea „Ora Expertizei” din 18 mai, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko și-a permis din nou critici nediplomatice la adresa instituțiilor din Republica Moldova. În particular, el a accentuat imperfecțiunea sistemului judecătoresc și a declarat deschis că noul parlament „trebuie să merite încredere”. De parcă fără el în Moldova nu s-ar descurca”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova. 2. Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie ar putea fi compromise.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Societatea din Republica Moldova este divizată și pe principiile vectorului extern al statului, Est sau Vest, în condițiile în care o parte a populației optează pentru integrarea în UE, iar cealaltă - în special rusofonii și persoane în etate - își doresc apropierea de Rusia și chiar aderarea la Uniunea Euroasiatică, aflată sub controlul Moscovei.

Oficiali de la Moscova și occidentali se acuză deseori reciproc pentru implicarea în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special în context electoral.

Situația a ajuns la apogeu la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, când inclusiv serviciile secrete ale Federației Ruse au făcut declarații despre implicarea Occidentului în scrutin, în timp ce președintele rus Vladimir Putin îi promitea fostului președinte de la Chișinău, Igor Dodon, aflat în plină campanie electorală, sprijin pentru Republica Moldova și îi ura succes la alegeri.

Vladimir Putin este liderul internațional care se bucură de cea mai mare încredere în Republica Moldova, potrivit sondajelor, iar Igor Dodon se promovează drept un apropiat al acestuia.

Acuzațiile Kremlinului cu privire la implicarea Occidentului în treburile interne ale Republicii Moldova s-au întețit din nou, în contextul alegerilor parlamentare anticipate, când, ca de obicei, lupta se dă între partidele declarat pro-europene și cele care optează pentru vectorul estic.

Acestea vin și în contextul în care principalul mesaj promovat de Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon, care a format un bloc electoral cu Partidul Comuniștilor, al fostului președinte, generalul sovietic Vladimir Voronin, este „pericolul” străinilor, al apropierii Republicii Moldova de Occident, inclusiv aderarea la NATO

OBIECTIV: Să inducă ideea că Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special în contextul electoral. Să mobilizeze electoratul rusofil și antioccidental în contextul „pericolului” europenizării Republicii Moldova. Indirect: să prezinte partidele pro-europene drept entități controlate din exterior. Să justifice o eventuală implicare deschisă a Rusiei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Șeful Delegației UE, Peter Michalko, a vorbit la emisiunea Ora Expertizeidespre situația justiției în Republica Moldova în aceeași termeni utilizați de Uniunea Europeană de mai bine de un deceniu - și anume necesitatea asigurării unei justiții independente și a combaterii corupției.

UE insistă pe aceste mesaje în contextul în care a alocat sute de milioane de euro pentru reforma justiției, dar aceasta bate pasul pe loc. Pe de altă parte, Republica Moldova a semnat în 2014 un acord de asociere cu UE și o bună parte a clasei politice dorește integrarea în UE, ceea ce presupune și respectarea unor reguli și condiții.

Atât reprezentanții UE, cât și cei americani au declarat în repetate rânduri că sunt gata să coopereze cu oricare guvernare de la Chișinău dispusă să continue reformele și să le asigure un nivel mai bun de viață cetățenilor Republicii Moldova.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko a vorbit despre necesitatea reformării justiției în Republica Moldova la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Moscovei, Partidului Socialiștilor, ca principala forță politică filorusă în Republica Moldova

 • Publicație / Media:
  KP.md
 • Data publicării:
  21/05/2021
 • Public țintă:
  Cetățenii rusofoni
 • Amplificare:
  aif.md, blocknot-moldova.md, tv8.md, newsmaker.md
Cornel Ciobanu

Cornel Ciobanu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 10 min
 • Occidentul își intensifică implicarea în afacerile interne ale Republicii Moldova, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing. Acuzații similare au fost făcute și în campania pentru alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, în ciuda faptului că președintele rus, Vladimir Putin, îi ura succes lui Igor Dodon și îi promitea ajutor pentru Republica Moldova, în plină campanie electorală.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova. 2. Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie ar putea fi compromise.
 • OBIECTIV: Să inducă ideea că Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special în contextul electoral. Să mobilizeze electoratul rusofil și antioccidental în contextul „pericolului” europenizării Republicii Moldova. Indirect: să prezinte partidele pro-europene drept entități controlate din exterior. Să justifice o eventuală implicare deschisă a Rusiei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
DEZINFORMARE: NATO a fost creat de ofițeri naziști germani iar America e criminală
DEZINFORMARE: NATO a fost creat de ofițeri naziști germani iar America e criminală

Printre fondatorii NATO s-au numărat ofițeri naziști germani, scriu canale moldovenești pro-ruse de pe Telegram. Acestea reiau și teza că Alianța și Statele Unite sunt criminale și agresive.

Veridica
Veridica
14 Jun 2024
DEZINFORMARE: Noul Parlament European va continua politica rusofobă
DEZINFORMARE: Noul Parlament European va continua politica rusofobă

Alegerile europarlamentare au avut loc pe fondul unei campanii anti-rusești, iar PE va continua politica rusofobă, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jun 2024
DEZINFORMARE: Rusia este mai democratică decât Ucraina
DEZINFORMARE: Rusia este mai democratică decât Ucraina

Rusia este mai democratică decât Ucraina, unde instituțiile și-au pierdut legitimitatea, afirmă Kremlinul, presa rusă de propagandă și politicieni ucraineni fugari.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Jun 2024
DEZINFORMARE: Zelenski nu mai are legitimitate și guvernarea sa e ilegală
DEZINFORMARE: Zelenski nu mai are legitimitate și guvernarea sa e ilegală

Volodimir Zelenski nu mai este un președinte legitim, iar regimul său este ilegal și condus de străini, scrie presa pro-Kremlin, care citează un politician fugar în Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 May 2024