NARAȚIUNI: 1. Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova. 2. Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie ar putea fi compromise.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Societatea din Republica Moldova este divizată și pe principiile vectorului extern al statului, Est sau Vest, în condițiile în care o parte a populației optează pentru integrarea în UE, iar cealaltă - în special rusofonii și persoane în etate - își doresc apropierea de Rusia și chiar aderarea la Uniunea Euroasiatică, aflată sub controlul Moscovei.
Oficiali de la Moscova și occidentali se acuză deseori reciproc pentru implicarea în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special în context electoral.
Situația a ajuns la apogeu la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, când inclusiv serviciile secrete ale Federației Ruse au făcut declarații despre implicarea Occidentului în scrutin, în timp ce președintele rus Vladimir Putin îi promitea fostului președinte de la Chișinău, Igor Dodon, aflat în plină campanie electorală, sprijin pentru Republica Moldova și îi ura succes la alegeri.
Vladimir Putin este liderul internațional care se bucură de cea mai mare încredere în Republica Moldova, potrivit sondajelor, iar Igor Dodon se promovează drept un apropiat al acestuia.
Acuzațiile Kremlinului cu privire la implicarea Occidentului în treburile interne ale Republicii Moldova s-au întețit din nou, în contextul alegerilor parlamentare anticipate, când, ca de obicei, lupta se dă între partidele declarat pro-europene și cele care optează pentru vectorul estic.
Acestea vin și în contextul în care principalul mesaj promovat de Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon, care a format un bloc electoral cu Partidul Comuniștilor, al fostului președinte, generalul sovietic Vladimir Voronin, este „pericolul” străinilor, al apropierii Republicii Moldova de Occident, inclusiv aderarea la NATO
OBIECTIV: Să inducă ideea că Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special în contextul electoral. Să mobilizeze electoratul rusofil și antioccidental în contextul „pericolului” europenizării Republicii Moldova. Indirect: să prezinte partidele pro-europene drept entități controlate din exterior. Să justifice o eventuală implicare deschisă a Rusiei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Șeful Delegației UE, Peter Michalko, a vorbit la emisiunea „Ora Expertizei”despre situația justiției în Republica Moldova în aceeași termeni utilizați de Uniunea Europeană de mai bine de un deceniu - și anume necesitatea asigurării unei justiții independente și a combaterii corupției.
UE insistă pe aceste mesaje în contextul în care a alocat sute de milioane de euro pentru reforma justiției, dar aceasta bate pasul pe loc. Pe de altă parte, Republica Moldova a semnat în 2014 un acord de asociere cu UE și o bună parte a clasei politice dorește integrarea în UE, ceea ce presupune și respectarea unor reguli și condiții.
Atât reprezentanții UE, cât și cei americani au declarat în repetate rânduri că sunt gata să coopereze cu oricare guvernare de la Chișinău dispusă să continue reformele și să le asigure un nivel mai bun de viață cetățenilor Republicii Moldova.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko a vorbit despre necesitatea reformării justiției în Republica Moldova la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.
CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Moscovei, Partidului Socialiștilor, ca principala forță politică filorusă în Republica Moldova