DEZINFORMARE: Occidentul continuă să se implice în afacerile interne ale Republicii Moldova

Zaharova
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Maria Zakharova, the Russian Foreign Ministry's spokeswoman, attends a briefing in Moscow, Russia, 03 August 2018.

Dezinformare

Occidentul își intensifică implicarea în afacerile interne ale Republicii Moldova, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing. Acuzații similare au fost făcute și în campania pentru alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, în ciuda faptului că președintele rus, Vladimir Putin, îi ura succes lui Igor Dodon și îi promitea ajutor pentru Republica Moldova, în plină campanie electorală.

ȘTIRE: „SUA și statele membre ale UE continuă tentativele de implicare în procesele interne din Republica Moldova. Potrivit reprezentantului oficial al MAE rus, Maria Zaharova, Rusia este nevoită să constate din nou că odată cu apropierea alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, retorica agresivă a statelor occidentale devine tot mai vizibilă.

Iată un exemplu: La emisiunea „Ora Expertizei” din 18 mai, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko și-a permis din nou critici nediplomatice la adresa instituțiilor din Republica Moldova. În particular, el a accentuat imperfecțiunea sistemului judecătoresc și a declarat deschis că noul parlament „trebuie să merite încredere”. De parcă fără el în Moldova nu s-ar descurca”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova. 2. Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie ar putea fi compromise.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Societatea din Republica Moldova este divizată și pe principiile vectorului extern al statului, Est sau Vest, în condițiile în care o parte a populației optează pentru integrarea în UE, iar cealaltă - în special rusofonii și persoane în etate - își doresc apropierea de Rusia și chiar aderarea la Uniunea Euroasiatică, aflată sub controlul Moscovei.

Oficiali de la Moscova și occidentali se acuză deseori reciproc pentru implicarea în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special în context electoral.

Situația a ajuns la apogeu la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, când inclusiv serviciile secrete ale Federației Ruse au făcut declarații despre implicarea Occidentului în scrutin, în timp ce președintele rus Vladimir Putin îi promitea fostului președinte de la Chișinău, Igor Dodon, aflat în plină campanie electorală, sprijin pentru Republica Moldova și îi ura succes la alegeri.

Vladimir Putin este liderul internațional care se bucură de cea mai mare încredere în Republica Moldova, potrivit sondajelor, iar Igor Dodon se promovează drept un apropiat al acestuia.

Acuzațiile Kremlinului cu privire la implicarea Occidentului în treburile interne ale Republicii Moldova s-au întețit din nou, în contextul alegerilor parlamentare anticipate, când, ca de obicei, lupta se dă între partidele declarat pro-europene și cele care optează pentru vectorul estic.

Acestea vin și în contextul în care principalul mesaj promovat de Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon, care a format un bloc electoral cu Partidul Comuniștilor, al fostului președinte, generalul sovietic Vladimir Voronin, este „pericolul” străinilor, al apropierii Republicii Moldova de Occident, inclusiv aderarea la NATO

OBIECTIV: Să inducă ideea că Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special în contextul electoral. Să mobilizeze electoratul rusofil și antioccidental în contextul „pericolului” europenizării Republicii Moldova. Indirect: să prezinte partidele pro-europene drept entități controlate din exterior. Să justifice o eventuală implicare deschisă a Rusiei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Șeful Delegației UE, Peter Michalko, a vorbit la emisiunea Ora Expertizeidespre situația justiției în Republica Moldova în aceeași termeni utilizați de Uniunea Europeană de mai bine de un deceniu - și anume necesitatea asigurării unei justiții independente și a combaterii corupției.

UE insistă pe aceste mesaje în contextul în care a alocat sute de milioane de euro pentru reforma justiției, dar aceasta bate pasul pe loc. Pe de altă parte, Republica Moldova a semnat în 2014 un acord de asociere cu UE și o bună parte a clasei politice dorește integrarea în UE, ceea ce presupune și respectarea unor reguli și condiții.

Atât reprezentanții UE, cât și cei americani au declarat în repetate rânduri că sunt gata să coopereze cu oricare guvernare de la Chișinău dispusă să continue reformele și să le asigure un nivel mai bun de viață cetățenilor Republicii Moldova.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko a vorbit despre necesitatea reformării justiției în Republica Moldova la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Moscovei, Partidului Socialiștilor, ca principala forță politică filorusă în Republica Moldova

 • Publicație / Media:
  KP.md
 • Data publicării:
  21/05/2021
 • Public țintă:
  Cetățenii rusofoni
 • Amplificare:
  aif.md, blocknot-moldova.md, tv8.md, newsmaker.md
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 10 min
 • Occidentul își intensifică implicarea în afacerile interne ale Republicii Moldova, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing. Acuzații similare au fost făcute și în campania pentru alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, în ciuda faptului că președintele rus, Vladimir Putin, îi ura succes lui Igor Dodon și îi promitea ajutor pentru Republica Moldova, în plină campanie electorală.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova. 2. Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie ar putea fi compromise.
 • OBIECTIV: Să inducă ideea că Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special în contextul electoral. Să mobilizeze electoratul rusofil și antioccidental în contextul „pericolului” europenizării Republicii Moldova. Indirect: să prezinte partidele pro-europene drept entități controlate din exterior. Să justifice o eventuală implicare deschisă a Rusiei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023