Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

FAKE NEWS: Tinerii fug din Moldova Maiei Sandu

Tineri
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   A group of young women look at handmade rings at a stand of the Yard Sale in the ranks of the Green Theatre open-air stage at the Valea Morilor Park in Chisinau, Moldova, 23 May 2021.

Daruieste Viata

Mass media afiliată socialiștilor caută să lege fenomenul migrației de președinția Maiei Sandu, prin citarea unui studiu privind tendințele actuale. Fenomenul este însă unul care durează de mai bine de două decenii, iar statisticile arată că amploarea lui este aceeași de 5 ani, interval care acoperă și mandatul de președinte al socialistului Igor Dodon.

ȘTIRI: „STUDIU // În țara condusă de Maia Sandu, fiecare al 3-le-a (sic!) tânăr intenționează să plece peste hotare în următoarele luni”, scrie portalul media afiliat Partidului Socialiștilor, telegraph.md, care citează un sondaj de opinie referitor la intenția cetățenilor Republicii Moldova de a pleca peste hotare. Sondajul face comparație și cu datele din anii precedenți, din care reiese că numărul cetățenilor care vor să plece din Republica Moldova se menține practic la același nivel pe parcursul mai multor ani.

„Potrivit unui sondaj CBS-AXA, realizat la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” și prezentat vineri, 11 iunie, în acest an, 15,2% dintre cetățenii Republicii Moldova, de peste 18 ani, spun că intenționează în următoarele luni să plece peste hotare, în scădere cu aproape 3% față de 2020 și cu 5% față de anul 2018. 15,2% înseamnă în jur de 30-35 de mii de persoane, care în acest an cel mai probabil vor părăsi teritoriul Republicii Moldova [...] Tinerii de 18-29 de ani sunt cei care vor să plece cel mai mult peste hotare – 28 %, cu aproape 1% mai mult decât acum un an, însă cu circa 2% mai puțini decât în 2018. Apoi urmează cei de vârsta 30-44 de ani – 18,1%.

„În privința tinerilor situația cum a fost una extrem de tristă, așa și a rămas – extrem de tristă. Practic fiecare al treilea tânăr spune că vrea să plece peste hotare și decizia lui timp de cinci ani nu s-a schimbat. Tinerii, cum spuneai acum cinci ani că vor să plece, exact așa spun și acum. Este cel mai stabil grup care nici de cum nu vede soluția existenței aici în Republica Moldova”, a afirmat Veaceslav Ioniță”.

O știre similară, cu același titlu a publicat și o altă instituție media afiliată PSRM, actualitati.md.

NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu este de vină că cetățenii (tinerii) pleacă peste hotare. 2. Maia Sandu a dezamăgit tinerii.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Exodul populației este una dintre cele mai mari probleme ale Republicii Moldova în ultimii 20 de ani. Potrivit Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, Republica Moldova este țara în care numărul populației scade cel mai rapid.

Un studiu realizat încă în anul 2010 arăta că până în anul 2050 Republica Moldova ar putea pierde un milion de persoane, adică aproximativ 30% din total.

Nu există date foarte exacte despre numărul celor plecați peste hotare, dar potrivit unor informații publicate de Guvern, la începutul anului 2020 era vorba de peste 770 de mii de persoane.

Subiectul migrației este și una din principalele teme din actuala campanie electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, mai ales în contextul asigurării unui număr suficient de secții de votare pentru diasporă, mai ales că la prezidențialele de anul trecut unii dintre moldovenii din afară nu au reușit să voteze din cauza numărului redus de secții de votare și de buletine; totuși, un număr record de 260.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au votat în afara țării, ceea ce a reprezentat aproximativ 14% din total.

Diaspora și tinerii sunt în general votanți ai partidelor de dreapta și au susținut-o pe Maia Sandu la prezidențiale, ceea ce explică tentativa unor instituțiii de presă afiliate principalului său rival politic să o asocieze cu fenomenul migrației, în special a tinerilor

OBIECTIV: Să o asocieze pe Maia Sandu cu fenomenul migrației, în special a tinerilor. Să inoculeze ideea că tinerii, care, de obicei sunt votanți ai dreptei, sunt dezamăgiți de prestația Maiei Sandu în calitate de președinte. Să arate că acțiunile/activitatea Maiei Sandu sunt ineficiente.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Sondajul citat arată că numărul celor care intenționează să plece peste hotare - 15,2% este cel mai mic din ultimii cinci ani, de când sunt realizate cercetări în acest sens.

Este adevărat că rata tinerilor care vor să plece este cea mai mare - 28%, în creștere față de acum un an, totuși, este un pic mai mică decât media din ultimii cinci ani - 28,4%. Apropo, este vorba de 28% și nu o treime, așa cum titrează instituțiile respective de presă.

Având în vedere tendințele studiate în ultimii cinci ani legătura pe care încearcă să o facă unele instituții media între intenția cetățenilor moldoveni de a pleca peste hotare și activitatea Maiei Sandu în calitate de președinte nu are niciun fundament, fiind vorba de manipulare prin titlu.

Maia Sandu a preluat funcția de președinte al Republicii Moldova la 24 decembrie 2020. În plus Republica Moldova este o țară parlamentară, iar șeful statului, potrivit Constituției, are împuterniciri reduse.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Un număr mare de cetățeni moldoveni au plecat peste hotare iar alții, în special tineri, intenționează să plece din cauza nivelului scăzut de trai din Republica Moldova.

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor (BECS) în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate.

 • Publicație / Media:
  telegraph.md
 • Public țintă:
  Tinerii, de regulă votanți ai dreptei
 • Amplificare:
  actualitati.md
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu a dezamăgit tinerii și este de vină pentru că aceștia vor să plece peste hotare
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Mass media afiliată socialiștilor caută să lege fenomenul migrației de președinția Maiei Sandu, prin citarea unui studiu privind tendințele actuale. Fenomenul este însă unul care durează de mai bine de două decenii, iar statisticile arată că amploarea lui este aceeași de 5 ani, interval care acoperă și mandatul de președinte al socialistului Igor Dodon.
 • NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu este de vină că cetățenii (tinerii) pleacă peste hotare. 2. Maia Sandu a dezamăgit tinerii.
 • OBIECTIV: Să o asocieze pe Maia Sandu cu fenomenul migrației, în special a tinerilor. Să inoculeze ideea că tinerii, care, de obicei sunt votanți ai dreptei, sunt dezamăgiți de prestația Maiei Sandu în calitate de președinte. Să arate că acțiunile/activitatea Maiei Sandu sunt ineficiente.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021