Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

FAKE NEWS: Maia Sandu și PAS, finanțați ilegal din Occident

Maia
© EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL   |   Moldova's President Maia Sandu attends a meeting with European Council President Charles Michel in Brussels, Belgium, 18 January 2021.

Susține jurnalismul independent

Maia Sandu și PAS sunt finanțați masiv pe linia Partidului Popular European (PPE), iar operațiunea de finanțare externă cuprinde o suveică de partide naționale afiliate PPE, se afirmă într-un articol New Europe promovat de socialiști și presa afiliată lor. Articolul conține date inexacte, nu prezintă niciun fel de dovezi și reia, totodată, o serie de narațiuni false promovate atât de mass-media afiliată Kremlinului, cât și de forțele filo-ruse de la Chișinău.

ȘTIRE: „New Europe mai scrie că în pofida faptului că este cea mai săracă țară din Europa, cu 25% din teritoriu pe care nu-l controlează autoritățile constituționale de la Chișinău (Capitala Republicii Moldova), cu o așezare geografică fără mare rol geopolitic, această țară a devenit recent o nouă zonă de interese ale Occidentului.

New Europe a intrat în posesia unor documente secrete de la serviciile speciale ale unui stat membru al UE, care arată că Occidentul investește circa 56 de milioane de euro (55,895 milioane) în asigurarea victoriei la alegerile parlamentare anticipate, care au loc în această republică pe 11 iulie, a principalului partid pro-euroatlantic din Moldova – Partidul Acțiune și Solidaritate, din care face parte și noul președinte al moldovenilor, Maia Sandu.

Jurnaliștii au lucrat câteva săptămâni pentru a verifica aceste documente și au primit confirmare dintr-o sursă independentă din serviciile secrete ale țării lor, dar și din partea unor politicieni, care au vorbit despre motivele acestei susțineri masive, pe alocuri chiar foarte deschise. Rolul Republicii Moldova a crescut în contextul războiului din Estul Ucrainei și anexarea Crimeii la Rusia. Occidentul vrea să rupă definitiv această țară din zona de influență a Rusiei.

Potrivit documentelor secrete care au intrat în posesia New Europe, majoritatea banilor provin din două state: Germania și SUA. Activ în această finanțare mai sunt implicate România, Polonia, Cehia, Suedia, Marea Britanie, Italia. Finanțarea se face prin intermediul mai multor instrumente, cum ar fi:

 1. Prin intermediul unor fundații non-guvernamentale;

 2. Prin intermediul unor partide din aceeași familie politică;

 3. Prin intermediul unor proiecte guvernamentale, atât oficiale, cât și neoficiale;

 4. Companii private. Majoritatea banilor din această sumă de aproape 56 de milioane de euro sunt utilizați prin „scheme sure”, în care un rol dominant îl are „banii cash”, ceea cu ce de obicei luptă Occidentul.

Conform New Europe, principalul coordonator al operațiunii de “sprijin pentru viitorul euro-atlantic al Moldovei” este Germania. Berlinul se implică activ în susținerea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și a PAS atât politic, cât și financiar, logistic prin intermediul a câteva instrumente,” scrie telegraph.md, după o traducere a unui articol al publicației New Europe.

NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu și PAS sunt finanțați ilegal și controlați de forțe oculte din Occident pe linie de partid și ONG-uri. 2. În ciuda luptei anticorupție pe care o duc, cei din PAS sunt profund corupți, mai rău decât cei pe care îi acuză constant de corupție la Chișinău. 3. SUA și UE și-au propus să acapareze Republica Moldova după alegerile parlamentare. 4. PAS și Maia Sandu folosesc resursele administrative ale statului în beneficiul lor politic. 5. Maia Sandu și PAS dispun de o vastă rețea de influență formată din instituții media din interior și din afara țării, precum și ONG-uri aservite scopurilor lor politice. 6. Diaspora moldovenească va fi transportată masiv cu banii occidentalilor la urnele de vot din afară țării.

CONTEXT: Republica Moldova se află în ultima săptămână de campanie electorală înaintea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Mass-media afiliată forțelor de stânga și oligarhice din Republica Moldova, ce au interesul ca statul să rămână în aceeași zonă gri, și-au unit forțele.

Acestea duc un război imagologic conjugat împotriva președintelui Maiei Sandu, de departe încă cel mai important vector de imagine al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

În acest context, partidele prorusești își joacă o carte importantă și unele dintre ele chiar supraviețuirea, în cazul în care o se va forma o majoritate proeuropeană după 11 iulie la Chișinău. Alții, inclusiv policitieni sau controversați oameni de afaceri, ar putea fi convinși că își joacă libertatea, dat fiind că unul dintre principalele obiective asumate de PAS și Maia Sandu este lupta împotriva corupției. Astfel, intensitatea luptei este una și mai crescută ca la prezidențiale.

În caz de câștig, în premieră, forțele proeuropene ar putea avea toate pârghille puterii, prin majoritate parlamentară, Guvern și Președinție, o situație unică care ar putea schimba macazul Republicii Moldova în următorii ani într-un sens pozitiv în direcția UE și a reformelor.

Articolul din New Europe vine după ce, pe 22 iunie, cel mai titrat ziar german – Bild – a publicat un material exploziv în care avertiza că pe 26 Septembrie, la alegerile parlamentare din Germania, Rusia ar putea să aplice tactici folosite deja în „poligonul moldovenesc”.

Mai exact, este vorba de operațiuni secrete de manipulare, intoxicare și destabilizare a Republicii Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale din toamna anului 2020. Rusia l-a susținut atunci pe Igor Dodon în speranța obținerii de către acesta a unui al doilea mandat prezidențial.

Materialul New Europe ar putea fi văzut și ca o replică la cel publicat de Bild, dar acuză de data aceasta CDU, partidul de orientare creștin-democrată al Angelei Merkel, de implicare directă în alegerile din Republica Moldova și în general de conducere indirectă prin politicieni aserviți a Republicii Moldova.

Mai mult, articolul din New Europe ar putea avea și rolul de a distrage atenția de la unele dezvăluiri făcute săptămâna trecută de presa de la Chișinău despre consultați ruși, veniți din nou, dar ceva mai discret de data aceasta, pentru a ajuta forțele proruse. În acest scop, sunt folosite  tactici de manipulare prin media și rețelele de socializare.

Articolul din New Europe este scris sub pseudonim de Kassandra, o așa-zisă „sursă a redacției adânc implantată la Bruxelles”. Visul Kassandrei, potrivit publicației, este „dreptatea: să facem din această lume un loc mai bun”.

Publicația s-a aflat în mijlocul unor scandaluri de presă și în România, în 2013, ce îl vizau patronul trustului Intact, Dan Voiculescu și pe angajații săi Publicația i-a luat apărarea într-o serie de articole împotriva justiției din România, opinii care apoi au fost propagate de Antena 3. Publicația lua apărarea unor personaje din PSD suspicionate de corupție.

Hotnews a scris atunci că săptămânalul New Europe de la Bruxelles fusese tipărit în trecut la tipografia trustului Intact din București, dar publicația a negat vreo legătură cu Dan Voiculescu.

Am scos publicația la Voiculescu pentru ca erau costurile mai mici, dar asta era înainte de 2000”, a precizat editorul publicației, Basil Coronakis. „Am vorbit cu Voiculescu, dar si cu alti 7-8 europarlamentari cand am primit pe birou articolul despre Traian Băsescu pentru a verifica informatiile, însa articolul nu a fost influențat de acesta”, a mai spus directorul publicatiei.

OBIECTIV: Discreditarea Maiei Sandu și a PAS-ului în pragul alegerilor parlamentare din 11 iulie din Republica Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Operațiunea de discreditare a principalelor forțe proeuropene vine în ultima săptămână de campanie și are menirea să determine o parte din cele circa 31 de procente din moldovenii nehotărăți să nu aleagă opțiunea PAS, dezvăluind presupusa corupție din cadrul acestui partid.

Este greu de crezut că votanții clasici ai PAS-ului vor cădea în astfel de capcane de ultim moment, dar în schimb cei nehotărâți ar putea fi convinși.

Mai mult, articolul conține narațiunile clasice ventilate constant de mass media prorusă, despre care Veridica scrie constant în fiecare săptămână. Occidentul este acuzat de control și influență în state mici și corupte asupra cărora, în fapt, Rusia are cea mai mare influență și pe care vrea să le menținută în acest status quo.

Articolul nu citează niciun nume, ci doar „documente secrete de la serviciile speciale ale unui stat membru al UE”.

Mai mult, de exemplu, este de neînțeles de ce, în virtutea acestui scenariu prezentat de cei de la New Europe, PPE ar finanța PAS prin intermediul UDMR din România, și nu prin cel al PNL, partid cu care PAS are o colaborare destul de strână. PNL este principala forță politică din România care are legături bune cu PAS de la Chișinău.

În plus, PAS a negat aceste afirmații prin vocea președintelui interimar Igor Grosu.

În legătură cu un material fals plătit de socialiști referitor la finanțarea PAS în presa de buzunar, precizez următoarele: Cai verzi pe pereți - minciuni plătite cu bani grei de Dodon și socialiști din banii furați de la cetățeni. PAS este primul partid din Republica Moldova care se finanțează legal și transparent și care, din ziua fondării, a făcut apel către cetățeni să ne susțină cu mici donații anume pentru a face politică curată. Le mulțumim celor 1404 oameni care au donat inclusiv în această campanie”, a declarat Grosu.

La o zi după publicarea articolul, PSRM a organizat o conferință în care deputatul socialist Grigore Novac a cerut Procuraturii Generale să se sesizeze pe acest pretins caz de finanțare ilegală.

Suma de 56 de milioane de euro este una de asemenea exorbitantă, în condițiile în care, în întreaga campanie de la Chișinău s-au cheltuit circa 1,4 milioane de euro, conform rapoartelor financiare săptămânale pe care partidele sunt obligate de lege să le depună la Comisia Electorală Centrală (CEC). Este greu de crezut că astfel de sume ar fi trecut neobservate în campanie. Mai mult, PAS nu organizează concerte, spre deosebire de alte partide.

Publicitatea online a PAS este mult mai mică ca vizibilitate decât cea a Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS), așadar sumele expuse de articol nu se pot justifica prin prisma prezenței pe rețele sociale a PAS.

Articolul mai conține și inexactități factuale. Se afirmă că 25% din teritoriul Republicii Moldova este reprezentat de regiunea separatistă transnistreană, când în realitate numai 11% este ocupat de această entitate separatistă.

 • Publicație / Media:
  New Europe
 • Public țintă:
  Electoratul nehotărât
 • Amplificare:
  telegraph.md, paranteze.com, noi.md, Accent TV, Primul în Moldova
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu și PAS sunt finanțați ilegal din Occident

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mădălin Necșuțu

Mădălin Necșuțu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 8 min
 • Maia Sandu și PAS sunt finanțați masiv pe linia Partidului Popular European (PPE), iar operațiunea de finanțare externă cuprinde o suveică de partide naționale afiliate PPE, se afirmă într-un articol New Europe promovat de socialiști și presa afiliată lor. Articolul conține date inexacte, nu prezintă niciun fel de dovezi și reia, totodată, o serie de narațiuni false promovate atât de mass-media afiliată Kremlinului, cât și de forțele filo-ruse de la Chișinău.
 • NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu și PAS sunt finanțați ilegal și controlați de forțe oculte din Occident pe linie de partid și ONG-uri. 2. În ciuda luptei anticorupție pe care o duc, cei din PAS sunt profund corupți, mai rău decât cei pe care îi acuză constant de corupție la Chișinău. 3. SUA și UE și-au propus să acapareze Republica Moldova după alegerile parlamentare. 4. PAS și Maia Sandu folosesc resursele administrative ale statului în beneficiul lor politic. 5. Maia Sandu și PAS dispun de o vastă rețea de influență formată din instituții media din interior și din afara țării, precum și ONG-uri aservite scopurilor lor politice. 6. Diaspora moldovenească va fi transportată masiv cu banii occidentalilor la urnele de vot din afară țării.
 • OBIECTIV: Discreditarea Maiei Sandu și a PAS-ului în pragul alegerilor parlamentare din 11 iulie din Republica Moldova.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021