Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

FAKE NEWS: În Moldova, statisticile Covid-19 sunt manipulate în favoarea Maiei Sandu

Pandemie
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   A security officer wearing a face mask and a stray dog are seen inside the Central Market as a protest is underway outside, in Chisinau, Moldova, 16 May 2020. The protesters demanded the Central Market's reopening and accused the Moldovan government of discrimination against small-scale vendors and bias in favor of supermarket chains, which are allowed to continue operating amid the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus.
Festivalul de conferințe

Statisticile privind numărul de îmbolnăviri de Coronavirus sunt manipulate astfel încât să servească intereselor politice ale Maiei Sandu, sugerează deputatul socialist Bogdan Țîrdea, unul dintre cei mai activi promotori de narațiuni false din Moldova. Și narațiunea cu statisticile este falsă și, la fel ca altele anterioare, este amplificată de mai multe publicații.  

ȘTIRI: „Socialistul Bogdan Țîrdea menționează că la noi în țară de asemenea există un laborator biologic al SUA pe lângă Academia de Științe. Nu se cunoaște cu ce se ocupă, dar sunt necesare anumite concluzii.

Este straniu faptul că după alegerile prezidențiale numărul de infectări a scăzut brusc până la câteva sute.

În apogeul luptei Maiei Sandu cu parlamentul a crescut până la 2.500. Iar imediat ce Sandu a dizolvat Parlamentul, virusul în general a dispărut - 40-90 de infectări pe zi.

Un virus straniu, afiliat politic”, a scris cenzura.md, citându-l pe Bogdan Țîrdea, într-o știre întitulată „Țîrdea: Covidul în Moldova este afiliat politic”.

Iar bloknot-moldova.md, scrie, făcând referire la aceleași concluzii ale deputatul socialist, că „cineva manevrează statistica privind numărul de îmbolnăviri”

NARAȚIUNI:  1. Cineva (se subînțelege Occidentul, SUA) manipulează statisticile privind numărul de infectări cu noul Coronavirus în Republica Moldova în interesele Maiei Sandu. 2. Statisticile privind numărul de îmbolnăviri nu sunt credibile.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Bogdan Țîrdea este unul dintre ideologii Partidului Socialiștilor, dar și autorul unei cărți în care acuză Occidentul, în special pe finanțatorul George Soros, că s-ar implica în procesele politice din Republica Moldova prin intermediul organizațiilor neguvernamentale. Cartea respectivă a fost lansată în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2020, scopul fiind de a o asocia pe Maia Sandu, principalul contracandidat al socialistului Igor Dodon, cu „statul paralel”, „agenți străini”, etc.

În perioada acelei campanii, aproape toate pârghiile puterii erau deținute de PSRM care, practic, din această postură, a fost responsabil și cu gestionarea crizei epidemiologice. Tendința autorităților în acea perioadă a fost să minimalizeze impactul și riscurile pandemiei, chiar dacă, oficial, nu a fost negată existența virusului SARS-CoV-2; această abordare le-a fost, de altfel, reproșată socialiștilor.  

OBIECTIV: Să inoculeze ideea că statisticile privind numărul de îmbolnăviri de Coronavirus sunt false, manipulate de susținătorii/adepții Maiei Sandu. Să readucă în discuție subiectul unor laboratoare biologice occidentale (americane). Să alimenteze teoriile conspirației cu privire la coronavirus.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: De-a lungul pandemiei, numărul de îmbolnăviri a oscilat semnificativ în întreaga lume, cu vârfuri atinse în timpul mai multor valuri, și o reducere drastică între acestea. Oscilațiile au depins de factori ca restricțiile, apariția de noi focare sau tulpini, anotimp etc.; așadar nu e nimic neobișnuit în faptul că ele s-au văzut și în Republica Moldova.

Datele www.worldometers.info arată că perioadele de vârf din Republica Moldova coincid cu cele de la nivel mondial și din țările vecine, România și Ucraina: un apogeu de cazuri noi zilnice în lunile ianuarie și aprilie.

În prezent și la nivel mondial, dar și regional se atestă un număr mai mic de cazuri în comparație cu martie-aprilie, care se explică în primul prin campaniile de vaccinare, în special pe continentul european.

În Republica Moldova, statistica privind numărul zilnic de îmbolnăviri este prezentată de Ministerul Sănătății, care face parte dintr-un guvern votat și susținut de socialiști.

În perioada martie-aprilie, când în Republica Moldova se înregistra un număr record de cazuri, ajungea la apogeu și „lupta” dintre Maia Sandu și socialiști în privința dizolvării parlamentului. Maia Sandu insista pentru organizarea alegerilor anticipate, iar unul din principalele argumente ale PSRM împotriva acestui scenariu era situația pandemică foarte complicată. Maia Sandu era acuzată că pune ambițiile politice personale mai presus decât viețile oamenilor. În acest context, dacă e să presupunem că cineva manipulează cifrele în interesul Maiei Sandu, în cazul de față a făcut-o în defavoarea sa.

Existența unor laboratoare biologice americane, unde s-ar produce arme biologice, s-ar face testări pe oameni, etc, este o temă veche, care apare în special în campaniile electorale și este promovată de presa de limbă rusă. S-au scris mai multe articole de debunking pe această temă, iar autoritățile au dezmințit existența lor. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Numărul de îmbolnăviri zilnice de noul Coronavirus oscilează, atât în Republica Moldova, cât și la nivel regional și mondial.

Ajută Veridica.ro
  • Publicație / Media:
    cenzura.md
  • Public țintă:
    votanții PSRM și indecișii, adepții teoriilor conspirației
  • Amplificare:
    bloknot-moldova.md
  • Afiliere politică:
    PSRM
  • Narațiune cheie:
    Statisticile Covid-19 sunt manipulate în favoarea Maiei Sandu
Alte articole
Republica Moldova, (din nou) la răscruce. Alegerile din 11 iulie – ultima șansă pentru un stat în derivă?

Republica Moldova, (din nou) la răscruce. Alegerile din 11 iulie – ultima șansă pentru un stat în derivă?

O simplă căutare pe Google dă zeci de titluri în presa din Republica Moldova și România de genul „Republica Moldova, la răscruce”, începând cu 2009 încoace și, mai ales, în preajma alegerilor. Probabil alte zeci de titluri asemănătoare s-au scris și până în 2009, doar că au rămas în arhiva redacțiilor, fără a mai ajunge pe Internet. Ideea este că lucrurile s-au schimbat prea puțin în Republica Moldova în ultimul deceniu și la fel de puțin în ultimele două decenii sau în cei 30 de ani de Independență. Și fiecare scrutin este privit de cetățeni nu doar cu speranță că lucrurile se vor schimba, dar și cu teama că dacă vin „ceilalți”, vor întoarce iarăși totul la 180 de grade (sau, la 380, cum spunea cândva un fost președinte de Parlament).

România, aruncată, cu sau fără voia ei, în vârtejul confruntării electorale din Republica Moldova

România, aruncată, cu sau fără voia ei, în vârtejul confruntării electorale din Republica Moldova

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au o miză importantă pentru București din mai multe puncte de vedere – parteneriatul cu Chișinăul, existența a sute de mii de persoane cu dublă cetățenie etc. Actori politici și non politici au participat și încă participă în campania electorală ce a intrat în linie dreaptă în Republica Moldova, în condițiile în care duminica viitoare, pe 11 iulie, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. O scurtă radiografie a unor acțiuni recente ilustrează un tablou interesant de interese directe ale statului român, dar și unele particulare, de cele mai multe ori din zone gri sau chiar negre.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că valuta naţională ar trebui depreciată pentru a favoriza exporturile producătorilor moldoveni pe piaţa rusească

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că valuta naţională ar trebui depreciată pentru a favoriza exporturile producătorilor moldoveni pe piaţa rusească

Dodon promovează o relaţie mai apropiată de Federaţia Rusă, împotriva cursului firesc al evoluţiei economice a Republicii Moldova.

28 Jun 2021

Actualizat la: 28 Jun 2021 09:02:10

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
  • Statisticile privind numărul de îmbolnăviri de Coronavirus sunt manipulate astfel încât să servească intereselor politice ale Maiei Sandu, sugerează deputatul socialist Bogdan Țîrdea, unul dintre cei mai activi promotori de narațiuni false din Moldova. Și narațiunea cu statisticile este falsă și, la fel ca altele anterioare, este amplificată de mai multe publicații.
  • NARAȚIUNI: 1. Cineva (se subînțelege Occidentul, SUA) manipulează statisticile privind numărul de infectări cu noul Coronavirus în Republica Moldova în interesele Maiei Sandu. 2. Statisticile privind numărul de îmbolnăviri nu sunt credibile.
  • OBIECTIV: Să inoculeze ideea că statisticile privind numărul de îmbolnăviri de Coronavirus sunt false, manipulate de susținătorii/adepții Maiei Sandu. Să readucă în discuție subiectul unor laboratoare biologice occidentale (americane). Să alimenteze teoriile conspirației cu privire la coronavirus.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021