Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Analize

Presa independentă rusă, despre pierderile uriașe pe care Kremlinul e gata să le accepte doar ca să continue războiul în Ucraina

Un preot ortodox rus binecuvântează bărbații recrutați în timpul unei ceremonii de rămas bun la biroul de recrutare din Bataysk, regiunea Rostov, Rusia, 26 septembrie 2022.
©EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY  |   Un preot ortodox rus binecuvântează bărbații recrutați în timpul unei ceremonii de rămas bun la biroul de recrutare din Bataysk, regiunea Rostov, Rusia, 26 septembrie 2022.

Presa rusă independentă scrie că pierderile printre cei mobilizați recent vor ajunge la 100 de mii de persoane, dar asta nu-l va opri pe Putin, dimpotrivă, îi va trimite la război și pe tinerii înrolați acum în armată. Jurnaliști ruși scriu și și despre un cuplu, arestat recent în Suedia, care avea legături cu serviciul rus de informații militare și cu cei care i-au otrăvit pe Serghei și Iulia Skripal.

ISTORIES: Kremlinul prognozează: la vară pierderile printre mobilizați pot ajunge la 100 de mii de persoane

Autoritățile ruse planifică să înlocuiască persoanele decedate și răniții cu recruți, susțin sursele Istories

În pofida unei serii de înfrângeri dureroase pe câmpul de luptă și pierderilor armatei ruse, Vladimir Putin nu renunță la planul său de a cuceri Kievul. Pentru a-și atinge scopul el este gata să lupte mai mulți ani, fără a ține cont de costuri, au povestit pentru Istories două surse – una din anturajul Statului Major, alta din FSB.

Potrivit surselor noastre, conducerea militară a Rusiei prognozează că numărul pierderilor printre mobilizați,  mulți trimiși pe front fără nicio pregătire, ar putea ajunge către vara viitoare la aproximativ 100 de mii de persoane.

„În linii generale, planul este următorul: să se câștige timp și să se stabilizeze frontul cu ajutorul mobilizaților, ca apoi, în primăvară, s-o ia de la capăt”, spune sursa apropiată de FSB. Potrivit acesteia, conducerea politică și militară a Rusiei este conștientă de faptul că planul respectiv presupune pierderi considerabile: „În primăvara anului viitor numărul persoanelor ucise și rănite ar putea ajunge la 100 de mii. Dar aceasta nu îngrijorează pe nimeni: vor fi înlocuiți cu tinerii recrutați”.

Informațiile au fost confirmate de o sursă apropiată de Statul Major: „În prezent, sarcina este de a fixa și a întări linia frontului. Din cauza insuficienței de personal, uneori n-am avut deloc oameni în linia a doua de apărare. În unele locuri aceasta lipsea pe intervale de până la 20 de kilometri. Acum golurile sunt completate de mobilizați”. Potrivit sursei citate, Ministerul Apărării planifică să pregătească 120 de mii de militari în termen pe care să-i trimită în Ucraina în primăvară pentru a compensa pierderile printre mobilizați: „Din această cauză el (Putin) nu anulează ordinul privind mobilizarea parțială”.

La sfârșitul lunii octombrie, Institutul american pentru studierea războiului (ISW), de asemenea, prognoza că anul viitor conducerea militară a Rusiei va trimite militarii în termen pe front. În luna mai 2023, militarii încorporați în toamnă vor avea deja o instruire de jumătate de an și vor putea fi trimiși în Ucraina, scria ISW.

Despre pierderile masive cauzate de trimiterea pe front a persoanelor mobilizate nepregătite au atenționat nu doar experții, dar și participanții la război. „Vor muri cu toții acolo (în Ucraina). Vor rămâne infirmi și vor muri. Este o armată total nepregătită! Eu, de exemplu, am fost în armată (prin contract) mult timp, am cerut să fiu trimis (la război), și oricum s-a dovedit că nu sunt pregătit. Din prima zi am înțeles că am făcut cea mai mare greșeală din viața mea”, spunea un militar din armata rusă pentru Meduza.

Războiul din Ucraina durează de aproape un an. În acest răstimp, Rusia nu doar că nu și-a atins niciun obiectiv strategic al agresiunii, dar a și suferit o serie de înfrângeri dureroase: în regiunile Kiev și Harkov, la Liman și Herson. Potrivit estimărilor surselor Istories, pierderile irecuperabile ale forțelor armate ruse de la începutul războiului sunt de peste 90 de mii de persoane. Date similare a prezentat la începutul lunii noiembrie și generalul american Mark Milley, președinte al Șefilor de Stat Major: potrivit acestuia, Rusia înregistrează pierderi de peste 100 de mii de persoane, rănite sau ucise.

În cadrul mobilizării de toamnă, Ministerul rus al Apărării a recrutat aproximativ 300 de mii de persoane. Aceasta înseamnă că, dacă se vor împlini pronosticurile cele mai pesimiste ale Kremlinului, către vară, fiecare al treilea mobilizat va fi fie ucis, fie prizonier, fie rănit.

MEDIAZONA: Poliția, la cheremul comisariatelor militare. La  „vânătoarea” de recruți sunt implicați tot mai des polițiștii

De săptămâna trecută, organizațiile pentru drepturile omului au început să primească mesaje privind raziile organizate pentru prinderea recruților, în primul rând în Moscova. În prezent, polițiștii, inclusiv ofițerii de urmărire penală, rețin tinerii și îi duc la comisariatele militare (unii reușesc să fugă, lăsându-și acolo buletinele de identitate). Militanții pentru drepturile omului își exprimă temerea că, în această toamnă, comisariatele militare care nu reușesc să-și îndeplinească planul de înrolare, vor recurge în acest scop la orice metode.

Înrolarea de toamnă în Rusia începe întotdeauna pe 31 octombrie și durează până la Anul Nou. Nu și în anul invaziei Ucrainei – pe 21 septembrie, președintele Vladimir Putin a anunțat „mobilizarea parțială”, iar peste zece zile a dat ordin de amânare a termenului de înrolare cu o lună.

„În prezent, comisariatele militare sunt suprasolicitate din cauza mobilizării parțiale. Pentru a nu agrava situația a fost luată această decizie, ce va permite să fie separată mobilizarea de recrutare”, a explicat Dmitrii Peskov, secretatul de presă al președintelui. Potrivit ordinului lui Putin, într-un interval de două luni, comisariatele militare trebuie să înroleze aproximativ 120 de mii de persoane.

Potrivit apărătorului drepturilor omului Aresenii Levinson, această înrolare de toamnă are încă o particularitate – la raziile împotriva tinerilor participă tot mai des angajați ai poliției, însă nu sectoriștii sau patrula, ci ofițerii de urmărire penală. „Față de raziile anterioare, acestea sunt mult mai dure în Moscova, spune apărătorul. Sunt implicați în „căutarea celor care se eschivează” nu atât ofițerii de patrulare sau polițiștii de sector, ci  ofițeri de urmărire penală. La comisariat, tinerilor le sunt luate telefoanele, nu mai există nicio legătură cu ei, cei de la punctele de adunare refuză să ia lucrurile transmise de părinți.

Săptămâna trecută, pe aplicația bot a Telegramului  „Refuz conștient serviciul militar în Rusia”, au venit mai multe mesaje de la recruți care au fost reținuți și duși la comisariatele militare de ofițerii de urmărire penală, au spus pentru Mediazona administratorii canalului.

E posibil că astfel a fost reținut în Moscova și pictorul Daniil Șerșnev, de 24 de ani. Pe 28 noiembrie, tânărul mergea spre apartamentul închiriat din centrul Moscovei, unde locuia, dar nu era înregistrat oficial, a povestit pentru Mediazona prietena sa Ecaterina.

Artistul nu a observat că odată cu el a intrat în bloc și un bărbat în civil. Acesta i-a rostit numele, s-a prezentat ca ofițer de urmărire penală și l-a somat pe Șerșnev să se prezinte în mod obligatoriu la comisariatul militar. Tânărul a încercat să spună că aceste acțiuni sunt ilegale, dar acela l-a amenințat cu aplicarea forței. Șerșnev i-a telefonat avocatului său, care i-a spus că la comisariat va primi doar o îndreptare la comisia medicală, care poate fi contestată ulterior.

Polițistul l-a dus pe tânăr la comisariatul militar, unde i-au fost luate lucrurile personale, a semnat o hârtie cu inventarul acestora și a trecut un fel de „test psihologic”, povestește Ecaterina. După aceasta, însă, nu a fost eliberat, ci trimis la punctul de adunare de pe strada Ugreșsk. Șerșnev nu ar fi semnat ordinul de chemare și a refuzat controlul medical, însă reprezentanții comisariatului militar „au semnat totul în locul lui”. Mama tânărului a încercat să ajungă la punctul de adunare însă acolo nu i-au permis să intre.

A doua zi, el a reușit să telefoneze acasă și să anunțe că e trimis în unitatea militară din Tveri. „Autoritățile au ignorat faptul că Daniil a refuzat controlul medical la punctul de adunare și faptul că a refuzat să semneze pentru livretul militar”, a comentat juristul Levinson abuzurile comise de angajații comisariatului militar.

[…]

Potrivit lui Arsenii Levinson, în timpul înrolării de toamnă, dacă nu vor reuși să îndeplinească planul, comisariatele militare vor recurge în acest scop la orice metodă. „Pe lângă  ofițerii de urmărire penală, pentru „căutarea celor care se eschivează”, cel mai probabil că vor folosi și camere video cu tehnologii de recunoaștere facială. Deocamdată această informație nu este confirmată, dar este foarte posibilă, având în vedere caracterul celorlalte abuzuri comise în timpul mobilizării cu o lună mai devreme”, constată juristul.

[…]

THE INSIDER: The Swedes. Cuplul arestat în Suedia avea legături cu serviciul rus de informații militare și cu cei care i-au otrăvit pe Serghei și Iulia Skripal

Săptămâna trecută La Stockholm a fost reținut un cuplu de cetățeni ruși. Serghei Skvorțov și Elena Kulkova locuiau de mulți ani în Suedia și nu au trezit nicio bănuială vecinilor și cunoscuților. După cum au descoperit The Insider și Bellingcat, Skvorțov avea afaceri cu unul dintre membrii GRU (Serviciul de informații al armatei ruse), expulzat din Franța pentru spionaj, și cu un antreprenor belgian, sancționat pentru că vindea Chinei tehnologii militare americane. De asemenea, potrivit The Insider și Bellingcat, cu puțin timp înainte de sosirea în Suedia, Skvorțov și Kulcova au primit un apartament pe strada Zorge, la aceeași adresă unde a locuit și unul din asasinii familiei Skripal, Denis Sergheev. Blocul era vizitat adesea și de alți reprezentanți de rang înalt din GRU. Fiica lui Kulkova s-a dovedit a fi concubina unui fost șef de departament al serviciului suedez de informații militare.

Pe 22 noiembrie, într-o suburbie din Stockholm, serviciile speciale suedeze i-au reținut pe soții Serghei Nicolaevici Skvorțov și Elena Mihailovna Kulkova, un cuplu de cetățeni ruși, învinuiți de spionaj, iar în casa lor au avut loc percheziții. Kulkova a fost eliberată din arest (deși este bănuită în continuare de complicitate). „Soții” s-au mutat în Suedia în 1999, iar potrivit autorităților, Skvorțov a spionat împotriva SUA din 2013, iar împotriva Suediei din 2014.

După cum au aflat The Insider și Bellingcat, Skvorțov și Kulkova au locuit la Moscova pe strada Zorge nr. 36,  aproape de unul dintre cei care i-au otrăvit pe tatăl și fiica Skripal, Denis Sergheev (alias Serghei Fedotov) din GRU. Sergheev a locuit în apartamentul 288, iar Skvorțov și Kulkova cu două etaje mai jos, în apartamentul 282. Potrivit datelor pe care le deține The Insider, aceștia au primit apartamentul în octombrie 1999, adică chiar înainte de plecarea în Suedia.

În aceeași casă, judecând după detalierile apelurilor lor telefonice, au venit de mai multe ori în vizite și generalul Averianov (șeful unității 29155 GRU, din care făceau parte otrăvitorii Mișkin și Cepiga, cunoscuți ca Petrov și Boșirov), și generalul Ilcenko, responsabil printre altele de operațiuni de dezinformare, inclusiv proiectul Bonanza prin intermediul căruia au fost diseminate fake-uri privind doborârea Boeingului malaiezian.

Timp de mai mulți ani, unicul partener al companiei lui Skvorțov, Building and Data Technologies, a fost firma European Technical Trading, iar Skvorțov primea cu regularitate plăți, de fiecare dată de aceeași mărime, însă natura acestor afaceri nu era clară. Autoritățile suedeze bănuiesc că afacerile erau fictive și astfel erau transferați bani din Olanda în Suedia. Compania olandeză era condusă de belgianul Hans de Geetere, ale cărui firme au fost sancționate de SUA pentru că au încercat să revândă Chinei tehnologii americane, folosite la construcția de rachete și avioane.

Și Hans de Geetere, și Skvorțov au avut legături strânse cu Vladimir Kulemekov, care nu doar că nu își ascunde trecutul în cadrul GRU, dar și se mândrește cu acesta.

[…]

În apartamentul de pe strada  Zorge a locuit și fiica Elenei Kulkova, Anna Vladimirovna Run (patronimicul ei pune sub semnul întrebării dacă Skvorțov și Kulkova sunt un cuplu adevărat, sau doar unul fictiv). Apartamentul a fost înregistrat pe numele Annei în 2015, deși la acel moment ea locuia de mult timp în Suedia, iar persoanele care o cunosc nu știau de originile ei rusești.

În 2013, Anna s-a împrietenit cu fostul șef al unui departament din MUST, Serviciul de informații militare suedeze, iar din 2015 ei locuiesc împreună. Este interesant faptul că Anna nu a fost reținută, deși dintre toți cetățenii ruși se pare că ea a avut cele mai bune șanse să obțină informații secrete.

[…]

Tags: Război în Ucraina , Revista presei , Presă rusă independentă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
Experți: trebuie sporită prezența NATO în statele baltice

Experți: trebuie sporită prezența NATO în statele baltice

Statele baltice sunt, probabil, printre țările NATO cele mai expuse la un eventual atac al Rusiei și au fost printre primele care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la agresivitatea regimului Putin. Apartenența la NATO le oferă o protecție, dar experții cred că Alianța trebuie să își consolideze pozițiile în regiune.

Violurile Armatei Roșii

Violurile Armatei Roșii

Există o discrepanță între estimările occidentale, potrivit cărora au fost sute de mii de victime ale violurilor, și cele rusești, în care numărul tinde spre ordinul zecilor. Cu ce argumente însă a intrat fiecare parte în dispută?

Prima convorbire Biden – Putin: un „privet” cât un „niet”

Prima convorbire Biden – Putin: un „privet” cât un „niet”

Pe 26 ianuarie, Joe Biden a discutat prima oară cu Vladimir Putin în calitate de președinte al Statelor Unite. Cei doi se cunoșteau de ani de zile, dar convorbirea lor nu pare să fi fost o discuție între doi prieteni care s-au regăsit, nici un schimb de amabilități între șefii a două state care vor să stabilească un prim contact și să testeze apele.

Mariana Vasilache

01 Dec 2022

Actualizat la: 01 Dec 2022 22:02:38
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 10 min
Presa independentă rusă, despre occidentalii care, prin indiferență sau complicitate, au încurajat agresivitatea Rusiei în ultimii treizeci de ani
Presa independentă rusă, despre occidentalii care, prin indiferență sau complicitate, au încurajat agresivitatea Rusiei în ultimii treizeci de ani

Imperialismul rusesc de astăzi este rezultatul politicilor din „liberalii” ani 90, tolerate la vremea respectivă de Occident și de Ucraina, scrie presa independentă rusă. Aceasta mai arată că, invadând Ucraina, Rusia i-a făcut pe europeni să își regăsească solidaritatea, dar și cum, anterior, Moscova a plătit parlamentari din UE pentru a susține anexarea Crimeii de către Rusia. Jurnaliștii au analizat și atitudinea artiștilor ruși față de război și au constatat că aceia care sunt relevanți pentru tineri au evitat să îl susțină sau chiar l-au condamnat.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 Feb 2023
Presa independentă rusă, despre șuvoiul de morți care vin din Ucraina și eșecul doctrinei Gherasimov
Presa independentă rusă, despre șuvoiul de morți care vin din Ucraina și eșecul doctrinei Gherasimov

Firmele de servicii funerare din Rusia sunt supra-aglomerate și în multe locuri din țară se extind cimitirele sau se înființează unele noi din cauza numărului mare de persoane ucise în războiul din Ucraina, scrie presa independentă rusă. Tot acolo, Veridica a găsit și o analiză privind eșecul așa-numitei doctrine Gherasimov, care ar fi trebuit să facă din armata rusă o forță modernă, capabilă să poarte un nou tip de război, cu multe elemente hibride.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Jan 2023
Presa rusă independentă, despre cei care au ucis civili ucraieni la Dnipro și cum se folosește regimul Putin de frică
Presa rusă independentă, despre cei care au ucis civili ucraieni la Dnipro și cum se folosește regimul Putin de frică

„În Rusia, jurnaliștii nu pun întrebări” i-a spus unei jurnaliste un ofițer suspectat că ar fi fost implicat în bombardarea unui bloc de locuințe din orașul ucrainean Dnipro. Presa rusă independentă mai scrie și cum eforturile Kremlinului de a mări efectivele armatei par supuse eșecului, dar și despre felul în care regimul Putin încearcă să îi țină sub control pe ruși și să se impună în plan internațional prin frică.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Jan 2023
Georgia riscă să își compromită relațiile cu Occidentul și să revină în orbita Rusiei dacă fostul președinte, Miheil Saakașvili, moare în detenție
Georgia riscă să își compromită relațiile cu Occidentul și să revină în orbita Rusiei dacă fostul președinte, Miheil Saakașvili, moare în detenție

Pe parcursul ultimului an, starea de sănătate a fostului președinte al Georgiei, Miheil Saakașvili, care execută o sentință de șase ani de închisoare, a fost un subiect important al dezbaterilor politice atât în interiorul, cât și în afara Georgiei. Opoziția și avocații lui Saakașvili spun că acesta ar trebui transferat la o clinică europeană unde să fie tratat pentru afecțiuni psihice, degradarea personalității și depresie profundă. Guvernul susține că fostul președinte ar simula. În sfârșit, dinspre Bruxelles vin semnale că dacă Miheil Saakașvili moare în detenție, viitorul european al Georgiei ar putea fi amenințat.

Diana Şanava
Diana Şanava
20 Jan 2023