Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Analize

Presa independentă rusă, despre cum sunt trimiși la moarte noii recruți și retragerea din Herson

Un recrut rus își ia rămas bun de la rudele sale înainte de a pleca pentru a servi în armată la o gară din Sevastopol, Crimeea, 9 noiembrie 2022.
©EPA-EFE/STRINGER  |   Un recrut rus își ia rămas bun de la rudele sale înainte de a pleca pentru a servi în armată la o gară din Sevastopol, Crimeea, 9 noiembrie 2022.
Cursuri gratuite

Batalioane întregi de ruși mobilizați sunt distruse pe frontul din Ucraina, iar militarii sunt abandonați de comandanți, scrie presa independentă rusă. Tot aceasta arată cum sunt instruite organele de propagandă să descrie unul dintre cele mai mari eșecuri ale războiului lui Putin – retragerea din Herson.  

RE:RUSSIA: Kremlinul a mizat în război pe forță, dar Kievul, cu susținerea Occidentului, poate rezista datorită avantajului tehnologic și mobilității trupelor, consideră analiștii

După ce a suferit mai multe înfrângeri importante în luna septembrie și odată cu apariția riscului prăbușirii frontului, Kremlinul și-a revizuit concepția „operațiunii militare speciale”. Mobilizarea a permis [până acum] suplinirea trupelor, iar potrivit unor presupuneri, Kremlinul intenționează să cheme la arme între 1 și 3 milioane de persoane. Aceasta este o provocare serioasă pentru armata ucraineană. Ce ar putea contrapune Ucraina unei superiorități numerice absolute? În opinia experților, cu susținerea coaliției occidentale, Kievul o poate nivela și chiar poate continua ofensiva datorită superiorității tehnicii militare, dezvoltării mobilității armatei ucrainene și lanțurilor de aprovizionare ale acesteia, făcând posibile manevrarea rapidă a trupelor pe diferite sectoare ale frontului foarte întins, distrugerea nodurilor feroviare-cheie de aprovizionare rusești, precum și lovituri masive pe linia frontului cu scopul de a provoca panică în rândul noilor mobilizați. Războiul ia amploare, deci se așteaptă și creșterea numărului victimelor, scrie Re:Russia.

La sfârșitul lunii septembrie, Kremlinul a fost nevoit să renunțe definitiv la formatul de „operațiune militară specială”, anunțând o „mobilizare parțială”. În decretul oficial nu este indicată o cifră concretă care să exprime scopul final al campaniei de mobilizare, nici data încheierii acesteia. Ministerul Apărăii al Federației Ruse a declarat că planifică mobilizarea a doar 300 de mii de rezerviști. Unele mass-media au relatat că în punctul secret din decret ar fi indicată cifra orientativă de mobilizare a unui milion de persoane. Analiștii Institutului RUSI, care fac referire la serviciile ucrainene, susțin că Rusia planifică să mobilizeze între 1 și 3 milioane de persoane. Institutul ISW presupune că, la primăvară, Kremlinul îi va implica și pe recruți în acțiunile militare.

[…]

Pentru a face față noilor provocări cauzate de mobilizare, Ucraina trebuie să obțină o superioritate tehnologică pe câmpul de luptă, cu susținerea țărilor NATO. Această superioritate îi va permite să distrugă  posturile de comandă, sistemele antiaeriene și EW (de război electronic), acumulările de trupe și logistica de război ale armatei ruse. Loviturile punctuale anulează superioritatea numerică a forțelor Kremlinului, consideră experții RUSI.

Consiliul Afaceri Externe al UE consideră că un posibil răspuns al Ucrainei la mobilizarea din Rusia trebuie să conțină câteva elemente. În primul rând o nouă recrutare a cetățenilor ucraineni, dar, spre deosebire de cei din Rusia, ei trebuie să urmeze o instruire completă și îndelungată în SUA, Marea Britanie, Elveția, Danemarca și Polonia. În al doilea rând, aplicarea de lovituri punctuale asupra nodurilor feroviare și depozitelor militare, inclusiv cele situate pe teritoriul Rusiei. Logistica militară rusă depinde în primul rând de căile ferate. Experții CAE consideră că Ucraina are dreptul și posibilitatea să ridice mizele, cu atât mai mult că deja de câteva ori Kievul a comis atacuri pe teritoriul Federației Ruse, care au rămas fără un răspuns substanțial din partea media rusești și a diplomaților ruși. Pentru acesta Ucraina are nevoie de livrări de sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune din partea Occidentului.  În al treilea rând, să profite de spiritul de luptă scăzut al soldaților ruși mobilizați - cu ajutorul unor atacuri intense de artilerie, armata ucraineană îi poate determina pe militarii ruși să părăsească masiv pozițiile și să se retragă.

[…]

VERSTKA.MEDIA: Sute de morți. Lângă Makeevka a fost nimicit un batalion de mobilizați din regiunea Voronej

Rudele mobilizaților din regiunea Voronej vorbesc despre soldații aruncați în prima linie, pierderile uriașe și comandanții care au fugit de la luptele din Svatovo

Unul dintre militarii care au supraviețuit, Alexei Agafonov, a povestit pentru Verstka despre pierderile în rândul mobilizaților în timpul atacurilor de artilerie de lângă Makeevka, raionul Svatovo, regiunea Lugansk. Potrivit estimărilor sale, numărul celor uciși depășește 500 de persoane.

Comandantul batalionului de mobilizați, care au fost pregătiți în unitatea militară 2079, a promis că militarii vor fi aduși în Svatovo, unde vor fi încadrați în „apărarea teritorială”, la 15 kilometri de linia frontului, a povestit Agafonov. În noaptea de 1-2 noiembrie, însă, întregul batalion a fost adus pe front și a primit ordin să sape tranșee și să mențină linia de apărare.

„Ne-au aruncat în câmp, ne-au spus să săpăm tranșee, aveam trei hârlețe la un batalion întreg, fără provizii. Am săpat cum am putut, iar spre dimineață au început atacurile – de artilerie, Grad, mortiere, drone, pur și simplu ne secerau. Ofițerii au fugit imediat. În pauzele dintre atacuri încercam să ne ascundem în tranșee, dar eam detectați de drone și împușcați. Din 570 de oameni, au rămas întregi 29, încă 12 răniți și atât”, a povestit Agafonov.

Despre sutele de morți a povestit pentru Verstka și soția altui bărbat mobilizat, Zlata. „Mai mult de jumătate au  murit”, consideră ea, făcând trimitere la vorbele soțului.

Agafonov a mai adăugat că pe aceleași poziții, cu puțin timp în urmă, a mai fost zdrobit cel puțin un batalion de mobilizați. El a povestit că a văzut zeci de cadavre, unora  le „ieșeau din buzunare carnetele de militar”.

„La televizor arată frumos, dar în realitate, aici, în Lugansk, sunt trimiși în prima linie anume persoanele mobilizate, iar când ne-am retras de acolo, nu am văzut ofițeri, am văzut că în linia a treia erau doar militari cu contract și voluntari, iar în prima mobilizații”, a povestit Agafonov.

Potrivit acestuia, localnicii și militarii cu contract nu vor să lupte, iar în raionul Svatovo sunt aduși mobilizații din toată țara, pentru a acoperi breșele din apărare. Prin Svatovo, unde s-au retras după atac cei care au supraviețuit din batalionul lui Agafonov, „umblă grupuri de 2-5 persoane” din alte batalioane nimicite.

„Este un haos și o confuzie totală. Supraviețuitorii și noii aduși sunt grupați în batalioane noi și sunt trimiși în față pentru a închide linia de apărare”. El susține că ucrainenii au ras tot teritoriul unde au luptat mobilizații.

Această informație a fost confirmată și de soția altui supraviețuitor care a fost mobilizat la război – Ludmila Cernîh.

„Mi-a telefonat dimineața de pe un număr străin și a povestit ce s-a întâmplat, că au fost trimiși să sape linia de apărare, au fost atacați cu tiruri de mortiere și cumva au ajuns din Krasnodon în Svatovo, unde se ascund. Le este frică să iasă și să meargă chiar și până la punctele de control. Comandanții i-au abandonat și ei nu știu ce să facă, pur si simplu cer ajutor”, a povestit Cernîh.

Rudele câtorva persoane mobilizate, care au nimerit sub bombardamente, s-au adunat sâmbătă în fața procuraturii din Voronej, cerând să le fie spus adevărul despre soarta acestora.

„La telefon ne spun că fii noștri sunt în viață, sănătoși și își îndeplinesc serviciul militar. Cum naiba sunt bine, sănătoși, dacă au fost uciși cu toții?”, a spus Oxana Holodova, mama militarului Andrei Holodov.

[…]

MEDUZA: Kremlinul consideră că retragerea din Herson este „nedorită, dar probabilă”. Deja a fost pregătit un plan pentru propagandiști cum să le explice rușilor cel mai mare eșec al Rusiei în acest război

Potrivit surselor Meduza apropiate de Kremlin, administrația președintelui Federației Ruse a pregătit câteva noi instrucțiuni pentru propagandiștii ruși. Acestea indică cum trebuie să fie relatată situația din Herson pentru a pregăti „opinia publică” din Rusia că orașul ar putea fi lăsat. Meduza dispune de doua dintre acestea.

În unul din documente este indicat că direcția Herson este „cea mai dificilă pentru armata rusă în etapa actuală a operațiunii speciale”. Propagandiștii trebuie să  explice această situație prin faptul că Ucraina „are nevoie vitală de a demonstra abilitățile de luptă ale formațiunilor sale teroriste pentru a cere un nou ajutor de la Occident”:

Kievului nu-i pasă de pierderile proprii – este gata să distrugă zeci de mii de oameni pentru noi tranșee și livrări de arme. Trupele ruse vor să păstreze viața populației civile și a contingentului militar. Evacuarea populației civile pe malul stâng al râului Nipru este dictată de pericolul unui atac masiv asupra orașului din partea unei uriașe grupări de naționaliști”.

Autoritățile proruse au început încă la mijlocul lunii octombrie să evacueze populația de pe malul drept al râului, din regiunea anexată Herson.

[…]

O altă cauză pentru retragere, indicată în instrucțiuni, este că Ucraina și țările NATO „au mobilizat toate eforturile” anume pe acest segment de front și aceasta poate provoca „o mare vărsare de sânge”:

Zelenski vrea să prezinte întregii lumi un show sângeros, să victimizeze armata ucraineană, să ceară mai mulți bani. Inamicul vrea ca Hersonul să devină o capcană pentru Rusia, un câmp de luptă cu zeci de mii de victime”.

„Forțele ucrainene planifică un atac terorist, distrugând Hidrocentrala Electrică de la Kahovka. Aruncarea în aer a hidrocentralei poate deveni o „cursă” pentru militarii noștri. În acest caz vor fi inundate localitățile și populația civilă, militarii noștri vor fi încercuiți și nu vor putea lupta, fiind luați de ape”.

Anterior, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că militarii ruși au minat barajul de la Hidrocentrala de la Kahovka, iar în cazul distrugerii digului ar putea fi inundate aproape 80 de localități, inclusiv orașul Herson.

Pe lângă aceasta, propagandiștilor li se mai recomandă să sublinieze că luptele stradale „nu sunt raționale”, pentru că „mereu sunt cele mai grele și distructive”, iar forțele armate ucrainene „pot face Hersonul una cu pământul”.

[…]

În altă circulară cu instrucțiuni pregătite de Kremlin, este indicat în mod separat că propaganda trebuie „să atragă atenția” la discursul diplomatului Anatolii Torkunov, istoric, politolog, membru al consiliului științific de pe lângă Consiliului de Securitate. În timpul întâlnirii lui Putin cu istoricii, Torkunov a amintit de bătălia de la Poltava și a declarat că până la victorie, Petru I „s-a retras spre Poltava” și că replierea este cea care a dus în cele din urmă la o „răsturnare de situație în război”.

Două surse apropiate Kremlinului au declarat pentru Meduza că autoritățile ruse consideră cedarea Hersonului o variantă „nedorită” dar „probabilă” de desfășurare a evenimentelor pe front. Anterior, funcționari ruși de rang înalt au declarat de mai multe ori că „Rusia a venit pentru totdeauna” pe teritoriul regiunii capturate la începutul războiului.

[…]

Tags: Război în Ucraina , Revista presei , Presă rusă independentă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
DOSSIER: „RĂSĂRITUL ÎN FORMĂ DE Z”

DOSSIER: „RĂSĂRITUL ÎN FORMĂ DE Z”

Kremlinul, mass-media de stat și bloggerii afiliați puterii repetă aceleași teze despre invazia rusă în Ucraina: „operațiunea specială” este necesară pentru a alunga naziștii, sancțiunile internaționale reprezintă noi posibilități pentru Rusia. Cum să manipulezi populația rusă, să calmezi poporul și să generezi avânt patriotic? Administrația prezidențială a alcătuit în acest scop mai multe manuale de instrucțiuni.

Ucraina cu albele, Rusia cu negrele. A început războiul și pe tabla de șah

Ucraina cu albele, Rusia cu negrele. A început războiul și pe tabla de șah

Rivalitatea șahistă dintre Rusia și Ucraina exista dinainte de invazia din februarie 2022. Exista și dinainte de prima invazie a Rusiei, din februarie 2014. Exista, s-ar putea spune, înainte ca Uniunea Sovietică să se destrame, în decembrie 1991. Dar ea n-a fost nicicând mai aprigă ca anul acesta. Lumea șahului a ajuns din nou, ca pe vremea Războiului Rece, un teren de luptă pentru imagine, influență și putere.

Presa independentă rusă, despre pierderile uriașe pe care Kremlinul e gata să le accepte doar ca să continue războiul în Ucraina

Presa independentă rusă, despre pierderile uriașe pe care Kremlinul e gata să le accepte doar ca să continue războiul în Ucraina

Presa rusă independentă scrie că pierderile printre cei mobilizați recent vor ajunge la 100 de mii de persoane, dar asta nu-l va opri pe Putin, dimpotrivă, îi va trimite la război și pe tinerii înrolați acum în armată. Jurnaliști ruși scriu și și despre un cuplu, arestat recent în Suedia, care avea legături cu serviciul rus de informații militare și cu cei care i-au otrăvit pe Serghei și Iulia Skripal.

Mariana Vasilache

11 Nov 2022

Actualizat la: 12 Nov 2022 20:11:54
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Presa independentă rusă, despre pierderile uriașe pe care Kremlinul e gata să le accepte doar ca să continue războiul în Ucraina
Presa independentă rusă, despre pierderile uriașe pe care Kremlinul e gata să le accepte doar ca să continue războiul în Ucraina

Presa rusă independentă scrie că pierderile printre cei mobilizați recent vor ajunge la 100 de mii de persoane, dar asta nu-l va opri pe Putin, dimpotrivă, îi va trimite la război și pe tinerii înrolați acum în armată. Jurnaliști ruși scriu și și despre un cuplu, arestat recent în Suedia, care avea legături cu serviciul rus de informații militare și cu cei care i-au otrăvit pe Serghei și Iulia Skripal.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
01 Dec 2022
Presa independentă rusă, despre pușcăriașii trimiși la război de Prigojin și planul de a-l apăra pe Putin cu hipnotizatori și parapsihologi
Presa independentă rusă, despre pușcăriașii trimiși la război de Prigojin și planul de a-l apăra pe Putin cu hipnotizatori și parapsihologi

Presa rusă independentă relevă că un număr record de deținuți au dispărut din închisorile din Rusia, fiind înrolați de prietenul lui Putin în războiul împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, sondajele comandate de Kremlin arată că populația nu agreează războiul, așa cum și-ar dori autoritățile. Și tot jurnaliștii ruși scriu cum generalii care-l păzesc pe Putin vor să-l apere cu preoți, hipnotizori și parapsihologi.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
25 Nov 2022
Războiul dronelor, de la Afghanistan la Ucraina
Războiul dronelor, de la Afghanistan la Ucraina

Apărute inițial ca aparate de supraveghere, aparatele fără pilot – dronele – au trecut printr-o serie de transformări, de la vehicule de lansare a unor lovituri chirurgicale, la arme din arsenalul armatelor moderne, la fel cum sunt artileria și aviația. Dronele joacă un rol important și în războiul din Ucraina, unde în ultimele săptămâni s-a pus accentul pe o altă dimensiune a lor, aceea de instrumente ale terorii.

Ionuț Iamandi
Ionuț Iamandi
24 Nov 2022
Presa independentă rusă, despre cum promovează imigranții ruși Kremlinul și felul în care Moscova ascunde pierderile din război
Presa independentă rusă, despre cum promovează imigranții ruși Kremlinul și felul în care Moscova ascunde pierderile din război

Presa rusă independentă relevă cum sunt folosiți imigranții ruși din SUA pentru promovarea intereselor Kremlinului, în special după anexarea Crimeii și în contextul războiului din Ucraina. Totodată, jurnaliștii constată că pe paginile oficiale ale autorităților ruse nu a fost publicată harta cu teritoriile anexate în acest război, dar și că accesul la datele privind cheltuielile bugetului de stat a fost blocat, pentru ca jurnaliștii să nu mai poată estima pierderile de război.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Nov 2022