Știri

Zeci de mii de ucraineni au fugit sau au încercat să fugă din țară pentru a scăpa de recrutare

Indicativul de apel Jimmy, comandantul unei unități a Brigăzii 24 Mecanizate trece prin tranșee în regiunea Donețk, Ucraina, 6 noiembrie 2023. Comandantul Jimmy este economist. Înainte de invazia rusă a fost directorul general al unei mici companii, care comercializa piese de schimb pentru mașini. Jimmy a decis să se înroleze în armată în martie 2022, după ce orașul său natal, Cernihiv a fost atacat. După câteva luni în armată a primit o scurtă instruire militară și a devenit comandantul unei companii. Trupele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean în februarie 2022, declanșând un conflict care a provocat distrugeri și o criză umanitară.
© EPA-EFE/Oleg Petrasyuk ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET   |   Indicativul de apel Jimmy, comandantul unei unități a Brigăzii 24 Mecanizate trece prin tranșee în regiunea Donețk, Ucraina, 6 noiembrie 2023. Comandantul Jimmy este economist. Înainte de invazia rusă a fost directorul general al unei mici companii, care comercializa piese de schimb pentru mașini. Jimmy a decis să se înroleze în armată în martie 2022, după ce orașul său natal, Cernihiv a fost atacat. După câteva luni în armată a primit o scurtă instruire militară și a devenit comandantul unei companii. Trupele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean în februarie 2022, declanșând un conflict care a provocat distrugeri și o criză umanitară.

Daruieste Viata

Aproape 20.000 de bărbați ucraineni au fugit de recrutare de la începutul războiului, potrivit datelor solicitate de BBC țărilor vecine Ucrainei, referitoare la trecerile ilegale ale frontierei. Alți peste 21.000 care au încercat să fugă au fost prinși de autoritățile ucrainene, conform rapoartelor de la Kiev. Metodele folosite de cei care au scăpat nu sunt cunoscute, dar marea majoritate a celor prinși au încercat să treacă pe jos sau să înoate peste graniță. O treime s-au bazat însă pe documente false sau obținute fraudulos, cum ar fi scutirile pentru boli inventate.

Sustragerile de la serviciul militar nu au avut impact

Un vast scandal de corupție în sistemul ucrainean de recrutare s-a soldat în vară cu 30 de procese penale și destituirea tuturor comisarilor regionali. Președintele Volodimir Zelenski declara în august că ”deciziile corupte” au dus la o creștere de zece ori a scutirilor medicale față de februarie 2022. Reprezentantul parlamentar al președintelui, Fedir Venislavski a recunoscut că fenomenul este larg răspândit. El a spus că Ucraina face "tot ce posibilul pentru a menține numărul de cazuri la un nivel minim, deși corupția este foarte rezistentă”. Venislavski afirmă totuși că numărul bărbaților care au plecat sau au încercat să plece nu a avut vreun impact asupra efortului de război și se declară convins că disponibilitatea ucrainenilor de a-și apăra independența, suveranitatea și libertatea este de 95-99%.

Evoluția războiului ar putea cere noi oameni pe front

Ucraina nu a publicat cifre oficiale cu privire la efectivele sale armate, nici în privința soldaților uciși pe front. Noul ministru al Apărării, Rustem Umerov declara însă în septembrie că există peste 800.000 de oameni în forțele armate, iar oficialități americane au estimat că numărul morților din armată ucraineană este de până la 70.000. Nu este clar dacă această problemă va deveni relevantă pe măsură ce războiul se prelungește, iar Ucraina va avea nevoie de toții soldații de care poate dispune. Nu este clar nici dacă cei fugiți care vor dori să se întoarecă în viitor în Ucraina nu se vor confrunta cu pedepse retroactive, deși Fedir Venislavski spune că n-ar fi în interesul național.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Un om ucis de dronele rusești în sudul Basarabiei
Un om ucis de dronele rusești în sudul Basarabiei

Forțele ruse de invazie au atacat timp „de aproape două ore” raionul Izmail, din regiunea Odesa, foarte aproape de granița cu România – a precizat șeful administrației regionale, Oleg Kiper.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie anul viitor
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie anul viitor

Vladimir Putin nu are adversar pentru al cincilea mandat.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023
România are în plan instalarea a minimum 30.000 de puncte de reîncărcare, până la jumătatea lui 2026
România are în plan instalarea a minimum 30.000 de puncte de reîncărcare, până la jumătatea lui 2026

Proiectul de dezvoltare a infrastructurii naţionale de carburanţi alternativi pentru vehiculele rutiere este prevăzut în PNRR.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023