Aproape 20.000 de bărbați ucraineni au fugit de recrutare de la începutul războiului, potrivit datelor solicitate de BBC țărilor vecine Ucrainei, referitoare la trecerile ilegale ale frontierei. Alți peste 21.000 care au încercat să fugă au fost prinși de autoritățile ucrainene, conform rapoartelor de la Kiev. Metodele folosite de cei care au scăpat nu sunt cunoscute, dar marea majoritate a celor prinși au încercat să treacă pe jos sau să înoate peste graniță. O treime s-au bazat însă pe documente false sau obținute fraudulos, cum ar fi scutirile pentru boli inventate.
Sustragerile de la serviciul militar nu au avut impact
Un vast scandal de corupție în sistemul ucrainean de recrutare s-a soldat în vară cu 30 de procese penale și destituirea tuturor comisarilor regionali. Președintele Volodimir Zelenski declara în august că ”deciziile corupte” au dus la o creștere de zece ori a scutirilor medicale față de februarie 2022. Reprezentantul parlamentar al președintelui, Fedir Venislavski a recunoscut că fenomenul este larg răspândit. El a spus că Ucraina face "tot ce posibilul pentru a menține numărul de cazuri la un nivel minim, deși corupția este foarte rezistentă”. Venislavski afirmă totuși că numărul bărbaților care au plecat sau au încercat să plece nu a avut vreun impact asupra efortului de război și se declară convins că disponibilitatea ucrainenilor de a-și apăra independența, suveranitatea și libertatea este de 95-99%.
Evoluția războiului ar putea cere noi oameni pe front
Ucraina nu a publicat cifre oficiale cu privire la efectivele sale armate, nici în privința soldaților uciși pe front. Noul ministru al Apărării, Rustem Umerov declara însă în septembrie că există peste 800.000 de oameni în forțele armate, iar oficialități americane au estimat că numărul morților din armată ucraineană este de până la 70.000. Nu este clar dacă această problemă va deveni relevantă pe măsură ce războiul se prelungește, iar Ucraina va avea nevoie de toții soldații de care poate dispune. Nu este clar nici dacă cei fugiți care vor dori să se întoarecă în viitor în Ucraina nu se vor confrunta cu pedepse retroactive, deși Fedir Venislavski spune că n-ar fi în interesul național.