
Deputatul Victor Ponta și-a depus, astăzi, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidatură la alegerile prezidențiale, ca independent.
„România este într-o criză fără precedent după 1989, o criză economică, socială. Au anulat alegerile, au blocat candidații pe care sistemul nu-i voia și vreau să văd astăzi dacă voi fi lăsat să candidez, pentru că probabil sunt considerat un pericol la fel de mare ca și alți candidați. Cred că România are nevoie de un nou început. Trebuie resetat și repornit tot sistemul”, a afirmat Ponta, la sediul BEC, după ce și-a depus dosarul de candidatură.
Ponta suveranistul
Fostul premier încearcă să se cațere pe valul suveranist coagulat în jurul fostului candidat Călin Georgescu, cu un discurs asemănător, și inducerea ideii unei relații foarte apropiate cu familia președintelui american, Donald Trump. În ianuarie, cu puțin timp înainte de începerea noului mandat al lui Trump, Ponta i-a făcut acestuia o vizită chiar la reşedinţa de la Mar-a-Lago, iar la revenirea în ţară a anunţat că „Donald Trump va impune suveranismul în Europa, deci și în România”, într-o logică total opusă suveranismului pe care îl invocă acum.
Aseară, la scurt timp după anunțul invalidării de către CCR a candidaturii lui Călin Georgescu, Victor Ponta a postat o fotografie care îl înfățișează alături de fiul liderului de la Washington, Donald Trump jr. Acesta se afla la Belgrad pentru o întâlnire cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Fără să spună că se află și el în capitala sârbă, Ponta a scris pe X „Foarte încântat te văd din nou @DonaldJTrumpJr – îl așteptăm în România sperăm în curând”.
Reamintim că în Belgrad locuiește, de ani de zile, fugarul Sebastian Ghiță, patronul postului de televiziune care îi face în aceste zile o campanie extrem de puternică lui Victor Ponta.
Cine este Victor Ponta
Ponta a deținut funcția de prim-ministru al României din 7 mai 2012 până la demisia sa în 4 noiembrie 2015, în urma scandalului Colectiv. Victor Ponta a fost, de asemenea, președinte al Partidul Social Democrat din 2010 până în 2015. În plus, a fost copreședinte, alături de liberalul Crin Antonescu, al Uniunii Social-Liberale, alianță politică înființată la inițiativa lui Dan Voiculescu, ca o contrapondere la Partidul Democrat Liberal (PDL), condus la acea vreme de Traian Băsescu. Ulterior demisiei din fruntea guvernului, a fost co-fondator și președinte al Partidului PRO Romania, alături de Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii, apropiat o perioadă și membru al Partidului Conservator, condus de același controversat Dan Voiculescu.
Ponta a mai deținut, în diferite perioade de timp, funcțiile de secretar de stat, șef al Corpului de Control al Prim-ministrului, ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării acquis-ului comunitar, dar și ministru delegat pentru relația cu Parlamentul. În plus, a fost ales, în 2004, membru al Camerei Deputaților, și vicepreședinte al acestei camere a Parlamentului, în 2006. În plan internațional, în august 2012, a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste, în cadrul congresului care a avut loc la Cape Town.
Candidatură cu repetiție
În 2014, Victor Ponta a candidat în alegerile prezidențiale din partea PSD. A câștigat primul tur de scrutin cu peste 40% din voturi, dar a pierdut alegerile în turul doi în fața lui Klaus Iohannis, cu 45,5% din voturi, pe fondul unor proteste masive împotriva sa și al unei puternice mobilizări la vot a electoratului de centru-dreapta.
Scandaluri în care a fost implicat
Pe lângă lunga listă de reproșuri privind cariera sa politică, o mare parte a opiniei publice reține și trimiterea sa în judecată împreună cu asociatul său Dan Șova, în 2015, sub acuzații de fapte de corupție, respectiv pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Cei doi au fost achitați de Înalta Curte de Casație și Justiție, în mai 2018.
Un alt scandal celebru are în prim plan titlul său de doctor în drept, obținut în iulie 2003 la Universitatea din București cu teza intitulată „Curtea Penală Internațională”, avându-l ca îndrumător științific pe fostul președinte PSD și premier Adrian Năstase, condamnat penal pentru mai multe fapte de corupție. În 2012, această teză a generat o dezbatere publică, după ce mai multe publicații au considerat că ar fi fost plagiată. Ca urmare a controversei declanșate, după o analiză, Consiliul Academic de Validare a Titlurilor Universitare a constatat că 85 din cele 307 pagini ale lucrării au fost copiate integral, fără ghilimele și fără indicarea exactă a sursei. Ponta a admis că sistemul bibliografic utilizat în teza de doctorat nu este foarte clar în privința citării surselor bibliografice, însă a respins acuzația de plagiat, precum și rezultatul publicat al analizei consiliului. Cu toate acestea, în decembrie 2014, el a publicat o scrisoare adresată rectoratului Universității, în care îl „notifica” pe rectorul Mircea Dumitru că renunță la titlul de doctor în drept.