
Candidatul independent la președinția României, Victor Ponta, a mărturisit, la podcastul „Hai, live! cu Turcescu și Andronic” (de la min. 45:15), că în 2014, când era premier al României, iar Serbia a fost lovită de inundații puternice, a preferat ca sate românești de pe clisura Dunării să fie inundate, pentru a proteja Belgradul. Candidatul cu discurs suveranist s-a lăudat, de asemenea, că în urma ordinului pe care l-a dat în acest sens, ca premier, a fost recompensat cu cetățenia sârbă, la care este în curs să renunțe, după ce a intrat în cursa prezidențială.
Inundații majore au lovit sudul României în primăvara lui 2014, distrugând peste 1.500 de hectare de culturi agricole, păşuni şi pădure şi afectând mai multe localități din județul Dolj. Alte inundații au avut loc, în același an, în Gorj și Teleorman.
Gafele din timpul inundațiilor
În Teleorman, județ în care Ponta a vizitat mai multe sate afectate împreună cu Liviu Dragnea și cu ministrul Apelor, Doina Pană, s-a înregistrat și episodul în care Ponta a întrebat-o pe Pană „Tu ce faci, fă, Doino, aicea? Aveai chef de niște inundații?”.
La momentul inundațiilor din Gorj, Victor Ponta a postat pe pagina lui de Facebook o fotografie din timpul vizitei în județul Gorj, puternic afectat de inundații, care a fost taxată de comentatori, nedumeriți de pantofii foarte curați ai primului ministru.
Reacția lui Ponta
Victor Ponta a spus pe Facebook că este „pregătit pentru toate atacurile murdare și disperate ale Rețelei „Soros” și ale corupților care se tem de mine. Nimic și nimeni nu mă poate intimida sau opri din drumul meu acum. Nu voi organiza „înjunghieri” pe la spate, ca la USR, și nici nu mă voi ascunde de dezbateri în spatele fustelor unei jurnaliste dominate de propriile frustrări freudiene! Voi continua să le prezint românilor proiectele serioase prin care să ieșim din criza actuală, să le redăm demnitatea și siguranța pentru viitor!”
În apărarea sa, Ponta a adăugat că „în 2014, au avut loc cele mai mari inundații din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime și distrugeri uriașe! În România, din fericire, am luat - alături de specialiști - măsurile necesare, iar viața nici unui român nu a fost în pericol. Pagubele materiale minime au fost imediat reparate, iar despăgubirile au fost acordate. În același timp, România, ca un bun vecin, a ajutat țările aflate în pericol.”
„Un lider ia decizii rapide și corecte - și asta am făcut! Cei care acum mă acuză cu ură oarbă lucrau, în 2014, alături de mine în Guvern! Împreună am protejat românii și am ajutat vecinii! Și așa trebuie să facem și în continuare!”, a încheiat actualul candidat la președinție.