Ungaria își diversifică sursele de gaze naturale prin importuri de LNG din SUA

Ungaria își diversifică sursele de gaze naturale prin importuri de LNG din SUA
© pixabay.com  

La terminalul de regazificare LNG de pe insula Krk din Croaţia a fost obţinută prima cantitate de gaze naturale ca urmare a procesului de regazificare a gazelor lichefiate, a anunțat agenția MTI. Gazul natural a fost livrat către filiala croată a companiei maghiare de stat furnizoare de gaze naturale MFGK, a transmis luni agenţiei ungare de presă MTI compania care face parte din Grupul MVM (compania naţională de furnizare a energiei electrice din Ungaria).

Petrolierul Tristar Ruby a acostat la terminal din Croația la 1 ianuarie, cu un transport de gaze naturale lichefiate (LNG) echivalentul a 91 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Potrivit comunicatului MFGK, o dată cu punerea în funcţiune a terminalului şi începerea achiziţiilor, în Ungaria începe o nouă eră privind aprovizionarea cu gaze naturale, prin faptul că se realizează o  diversificare sporită a surselor şi rutelor de alimentare.

Prin intermediul companiei maghiare MFGK, Ungaria s-a conectat la piaţa în curs de globalizare a gazelor naturale lichefiate, având acces la noi resurse de gaze naturale care provin exclusiv de la furnizori din Europa de Vest. Prin achiziţionarea de gaze naturale lichefiate, grupul maghiar MVM contribuie nu numai la creşterea securităţii aprovizionării Ungariei, ci şi a regiunii şi se aliniază la strategia de extindere regională a grupului pe pieţele din Austria, Slovacia, Cehia, Croaţia, Serbia şi România.

Terminalul de regazificare din Croaţia este unul dintre punctele finale ale coridorului de gaze Nord-Sud, un proiect prioritar al Comisiei Europene pentru conectarea reţelelor de gaze din Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC). Uniunea Europeană a sprijinit construcţia terminalului cu peste 100 de milioane de euro.

Potrivit portalului Infostart.hu primul "terminal plutitor" din Coația a început să funcționeze în prima zi din 2021. Această navă specială va permite ca gazele lichefiate transportate cu navele petroliere să fie reconvertite în gaze, iar acestea să fie introduse în gazoducte. Astfel, gazele naturale vor ajunge în Ungaria și în Slovacia, după ce va fi finalizat coridorul de gaze Nord-Sud.

Datorită unui alt terminal construit în Polonia, gazele naturale vor putea fi livrate și spre sud. Capacitatea de reconvertire a gazelor lichefiate a terminalului croat este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an. Principalul furnizor de gaze din Ungaria, MFGK, a semnat un contract cu privire la achiziţionarea unei cantităţi de maxim un miliard de metri cubi de gaze naturale timp de șapte ani, respectiv a contractat peste o treime din capacitatea anuală.

În 2019, Ungaria a achiziționat de la Gazprom 10,5 miliarde de metri cubi de gaze, adică cu 42% mai mult față de anul precedent. Potrivit portalului independent din Rusia, Newsru, s-a pus problema ca din terminalul LNG din Croația să fie livrate gaze naturale și Ucrainei, iar în acest context reprezentanții sistemelor de transport al gazelor naturale din Ungaria și Ucraina depun eforturi în prezent pentru realizarea capacităților respective.

Administrația Donald Trump a încurajat exportul LNG produs din gaze de șist și în acest sens a aprobat zece proiecte de export. 

Timp citire: 2 min