Numărul adepților unirii Republicii Moldova cu România vecină este în creștere - relevă un nou sondaj de opinie, citat, marţi, de Radio Chişinău. Peste 34% din respondenții din Republica Moldova ar vota pentru unire - arată datele cercetării sociologice realizat la comanda IDIS Viitorul de la Chișinău și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale din cadrul Academiei Române. Realizatorii sondajului notează că este un număr record de adepți ai unirii, în comparație cu sondaje similare, fiind de peste 10 ori mai mare faţă de anul 2010.
Potrivit aceleiași cercetări sociologice, care s-a axat pe percepția cetățenilor față de relația Republicii Moldova cu România, dintre persoanele care au declarat că dețin și cetățenia România, peste 62% ar vota pentru unire. Cei mai mulți respondenți consideră ca fiind bune actualele relații dintre Republica Moldova şi România. Totuși, în cazul unor situații tensionate similară celei din Ucraina, mai mulți ar opta pentru o alianță militară cu Rusia – 22,5% decât cu România - 12,5%. 40% dintre cetățenii Republicii Moldova cred că principala destinație a mărfurilor moldovenești este Rusia, deși România a preluat de mai mulți ani rolul de principalul partener comercial și principala destinație a exporturilor.
Creată pe o parte a teritoriilor româneşti răsăritene anexate de Uniunea Sovietică în 1940, în urmna unui ultimatum, Republica Moldova şi-a proclamat independenţa faţă de Moscova pe 27 august 1991, după eşecul puciului neo-bolşevic îndreptat contra ultimului lider sovietic, reformatorul Mihail Gorbaciov.