Știri

Tensiuni în Kosovo din cauza interzicerii numerelor sârbești de înmatriculare auto

Membrii contingentului leton al forței internaționale de menținere a păcii din Kosovo (KFOR) condusă de NATO observă trecerea frontierei dintre Kosovo și Serbia la Jarinje, Kosovo, 1 noiembrie 2022. Guvernul Kosovo începe implementarea unui plan de eliminare a utilizării plăcuțelor sârbe de înmatriculare auto. Toți proprietarii de vehicule cu plăcuțe de înmatriculare sârbe sunt avertizați și îndemnați să viziteze oricare dintre Centrele de Înmatriculare a Vehiculelor și să-și înregistreze vehiculele cu plăcuțele de înmatriculare RKS. În comunitatea sârbă din Kosovo, plăcuțele de înmatriculare RKS sunt considerate inacceptabile, deoarece sugerează recunoașterea independenței Republicii Kosovo.
© EPA-EFE/DJORDJE SAVIC   |   Membrii contingentului leton al forței internaționale de menținere a păcii din Kosovo (KFOR) condusă de NATO observă trecerea frontierei dintre Kosovo și Serbia la Jarinje, Kosovo, 1 noiembrie 2022. Guvernul Kosovo începe implementarea unui plan de eliminare a utilizării plăcuțelor sârbe de înmatriculare auto. Toți proprietarii de vehicule cu plăcuțe de înmatriculare sârbe sunt avertizați și îndemnați să viziteze oricare dintre Centrele de Înmatriculare a Vehiculelor și să-și înregistreze vehiculele cu plăcuțele de înmatriculare RKS. În comunitatea sârbă din Kosovo, plăcuțele de înmatriculare RKS sunt considerate inacceptabile, deoarece sugerează recunoașterea independenței Republicii Kosovo.

Susține jurnalismul independent

Poliția din Kosovo a început azi de la prima oră să dea avertismente șoferilor cu numere de înmatriculare din Serbia, în urma unei decizii controversate ca sârbii kosovari să-și înregistreze mașinile la Priștina. În pofida solicitărilor Uniunii Europene şi Statelor Unite pentru anularea unor decizii unilaterale care ar duce la escaladarea tensiunilor, autoritățile din Kosovo au decis ca această măsură să fie aplicată treptat. În prima fază, de la 1 până la 21 noiembrie să înmâneze avertismente şoferilor cu plăcuţe sârbeşti şi o înștiințare cu pașii de urmat pentru reînmatriculare. A doua fază, până la 2 ianuarie este cea a amenzilor de câte 150 de euro pentru cei cu vehicule înmatriculate în Serbia, iar în a treia, care va dura până la 21 aprilie, se prevede emiterea unor plăcuţe temporare de înmatriculare care vor înlocui plăcuţele sârbeşti. Partea sârbă a anunțat că sârbii din nordul Kosovo vor opune rezistenţă şi vor răspunde vehement de la prima amendă. Belgradul susține că sârbii din Kosovo au tot dreptul să folosească plăcuțe sârbești, din moment ce Serbia nu a recunoscut declarația unilaterală de independență a Priștinei, din 2008. La granița comună se observă o prezență sporită a poliției kosovare, iar forțele NATO de menținere a păcii, KFOR și-au înmulțit patrulele în caz de incidente.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min