
Statele Unite și Coreea de Sud comemorează, miercuri, 38 de ani de la doborârea deliberată, pe 1 septembrie 1983, de către aviația militară sovietică, a zborului comercial Boeing 747 KAL007, soldată cu moartea tuturor celor 269 de oameni aflați la bord. Cursa decolase din statul american Alaska, de la Anchorage, și trebuia să ajungă în capitala sud-coreeană, Seul, dar a fost doborâtă în spațiul aerian sovietic, deasupra Mării Japoniei, de un avion de interceptare Suhoi-15. În zonă se afla o bază a submarinelor sovietice, care tocmai făceau exerciții experimentale cu rachete balistice intercontinentale, ceea ce, spun experții militari, ar putea explica excesul de vigilență și agresivitate al piloților ruși. Inițial, responsabilii de la Moscova au negat că aviația lor militară a doborât avionul, care, foarte plauzibil, se rătăcise. Ulterior, însă, ei au recunoscut că tirurile care doborâseră cursa civilă fuseseră lansate de piloții lor militari și au acuzat KAL007 că le spiona manevrele. Printre victime era și congresmanul american Lawrence McDonald, fapt care a amplificat în Statele Unite emoția produsă de actul criminal al Uniunii Sovietice, pe care președintele american din epocă, Ronald Reagan, o numea Imperiul Răului.
Specialiștii spun că rușii au, în mod tradițional, o relație proastă cu zborurile aeriene civile. În 1962 au doborât cu o rachetă o aeronavă Aeroflot 902 care circula pe o rută internă iar în 1978 un avion de linie sud-coreean, 2 oameni fiind uciși.
După dezintegrarea URSS, atacurile au continuat. În 1993, separatiștii abhazi sprijiniți de Rusia au atacat curse georgiene. Acum șapte ani, în ceea ce comentatorii numesc cel mai odios act de criminalitate aeriană recentă, 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului au murit după ce, în apropiere de Hrabove, regiunea Donețk, Ucraina, s-a prăbușit zborul Malaysia Airlines de la Amsterdam la Kuala Lumpur, lovit de tirurile secesioniștilor pro-ruși din estul țării.