UPDATE: România va suplimenta bugetul apărării la 2,5% din PIB, anunță un comunicat al președinției în urma ședinței CSAT de astăzi.
Totodată, Consiliul a decis crearea în România a unui hub regional unde vor fi antrenați piloți ce vor opera pe avioane F-16. Inițial, în acest hub vor fi pregătiți piloții români, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina.
Alte decizii ale Consiliului prevăd că, în 2024, Armata României va putea pune la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, un efectiv de 5.646 militari şi civili, iar Ministerul Afacerilor Interne va putea participa la astfel de misiuni și operații cu 2.462 militari și polițiști.
România va continua să acorde atenție specială și să încurajeze menținerea angajamentului sporit al aliaților în raport cu partenerii vulnerabili din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut odată cu războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Securitatea Republicii Moldova și cea a Ucrainei sunt conectate, securitatea celor două state fiind legată de securitatea transatlantică.
România a fost și rămâne un susținător constant al politicii Ușilor Deschise a NATO, și, în acest sens, va continua să sprijine activ aderarea Suediei la Alianță.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Astăzi are loc, la Palatul Cotroceni, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, convocată de președintele Klaus Iohannis. În cadrul acesteia vor fi analizate o serie de tematici de actualitate din domeniul securității naționale.
Ordinea de zi a Ședinței Consiliului include subiecte referitoare la obiectivele României pentru Summitul NATO de la Vilnius, de săptămâna viitoare, precum și la forțele armate române ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în 2024. Ședința va începe la ora 17:00.
Reuniunea CSAT are loc și în contextul demisiei din funcție a directorului Serviciului Român de Informații Eduard Hellvig, la începutul săptămânii. Conform legii de organizare și funcționare a CSAT, directorul SRI este membru al Consiliului.