Statele Unite se declară tot mai preocupate de sporirea efectivelor militare rusești la granița cu Ucraina

Statele Unite se declară tot mai preocupate de sporirea efectivelor militare rusești la granița cu Ucraina
© EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL   |   White House Press Secretary Jen Psaki talks to reporters during the daily press briefing

Statele Unite se declară tot mai preocupate de sporirea efectivelor militare rusești la granița cu Ucraina și în Crimeea. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat că n-au mai fost atât de multe trupe rusești în zonă din 2014, când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea, iar în Donbas, estul Ucrainei, a izbucnit o sângeroasă rebeliune separatistă pro-rusă.  Surse de la Pentagon, citate de media, afirmă că americanii iau în calcul trimiterea de nave militare în Marea Neagră, ca o demonstrație de sprijin pentru Kiev. Acum o săptămână,  președintele american, Joe Biden, i-a promis, omologului său, Volodimir Zelenski, susținere pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova nu amenință pe nimeni, dar va reacționa în cazul unei intervenții militare occidentale în Ucraina, fostă republică sovietică pe care, potrivit experților, rușii încă o consideră  parte a sferei lor de influență. Analiști militari ruși cred că țara lor uzează de gesturi belicoase pentru a negocia mai dur cu Occidentul, care a instituit, în ultima vreme, noi sancțiuni contra Moscovei.
La rândul lor, experții occidentali califică mișcările marțiale ale Moscovei drept o încercare de a intimida și destabiliza Ucraina și nu cred că acestea sunt neapărat preludiul unei noi agresiuni militare. Donbasul, termen generic pentru regiunile estice Donețk și Lugansk, situate în apropierea frontierei comune, are cea mai mare densitate de populație rusofonă și rusofilă din Ucraina.

Timp citire: 1 min