Statele Unite: o platformă de știri satirice achiziționează site-ul de extremă dreaptă al conspiraționistului falimentar Alex Jones

Statele Unite: o platformă de știri satirice achiziționează site-ul de extremă dreaptă al conspiraționistului falimentar Alex Jones
© EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS   |   O imagine a personalității conservatoare a radioului și a rețelelor sociale, Alex Jones, care reacționează la un tweet al fostului președinte american Donald J. Trump, ce invocă frauda electorală și invită oamenii la mitingul din 6 ianuarie, apare pe ecran la o audiere publică a Comitetului de Investigare a atacului asupra Capitoliului SUA, pe Capitol Hill din Washington, DC, SUA, 12 iulie 2022.

Platforma americană de știri satirice The Onion a achiziționat site-ul de extremă dreaptă Infowars al influentului conspiraționist Alex Jones, pe care l-a parodiat în repetate rânduri în trecut. Infowars intrase în faliment, așa că a fost scos la licitație împreună cu bunurile pe care le deținea.

Jones însuși a anunțat vânzarea, pe rețeua X, și, la circa o oră și jumătate de la anunț, site-ul Infowars a fost închis.

Surse familiare cu achiziția spun că The Onion intenționează să reconstruiască Infowars cu umoriști și creatori de conținut consacrați pe Internet.

Aproape un miliard de dolari despăgubiri pentru defăimare și prejudicii morale

Acum doi ani, un juriu din Waterbury, statul Connecticut, a decis că faimosul promotor al teoriilor conspiraţiei  trebuie să le plătească familiilor a opt victime ale masacrului din 2012 de la Sandy Hook School, precum și unui agent FBI, suma totală de 965 de milioane de dolari, ca despăgubiri pentru defăimare și prejudicii morale. În masacrul de la Sandy Hook, un tânăr înarmat cu o pușcă semiautomată a ucis 20 de copii și șase adulți. Crima a stârnit oroare în Statele Unite și a reaprins dezbaterea asupra măsurilor care trebuiau luate pentru reglementarea vânzării de arme de foc.

Proprietar al site-ului Infowars, Jones, o figură emblematică a conspiraționismului , a susţinut, mult timp, că rudele elevilor și personalului ucis în 2012 erau actori și că întreaga poveste a fost montată de oponenții portului liber de arme. Teoriile lui s-au s-a răspândit pe Internet şi au manipulat segmente importante ale publicului american.

„Internetul nu este Vestul Sălbatic”

Bill Sherlach, a cărui soție, Mary, a fost ucisă în Sandy Hook, a spus că decizia instanţei dovedeşte că „Internetul nu este Vestul Sălbatic și că acțiunile au consecințe”.

„Oameni precum Alex Jones vor trebui să regândească ceea ce spun și cum o spun” - a adăugat el.

Familiile victimelor au intentat procese împotriva lui Jones după ce au fost hărțuite și amenințate de fanii acestuia, care credeau că masacrul nu a avut loc niciodată și că rudele îndurerate au jucat un rol. Acestea au spus că nu se mai simt în siguranță, acasă sau în public. Erica Lafferty, fiica directorului ucis al școlii, susține că a fost acuzată în mod repetat pe rețelele de socializare că este actriță și chiar a primit amenințări cu violul.

Conspiraţionistul a recunoscut, în cele din urmă, în mod public, realitatea crimei, dar a refuzat să coopereze cu instanțele. El a spus că intenționează să facă recurs, că nu are nici măcar „două milioane cash” și le-a cerut susținătorilor să-l ajute cumpărând produse de pe site-ul său. 

 

Timp citire: 2 min