
Social-democrații germani (SPD) revendică dreptul de a forma viitorul guvern, după ce au câștigat, la limită, alegerile parlamentare de duminică. Rezultate parțiale, anunțate, luni, de comisia electorală federală, relevă că SPD a colectat 25,7% din sufragii, față de 24,1 procente pentru creștin-democrații (CDU-CSU) care, sub conducerea cancelarului Angela Merkel, au fost la putere în ultimii 16 ani. Pe locul trei sunt Verzii, cu 14,8%, urmați de liberal-democrați (FPD), cu 11,5.
Secretarul general al SPD, Lars Klingbeil, a afirmat, deja, că numărul unu pe lista partidului, actualul ministru de finanțe Olaf Scholz, va deveni cancelar. Liderii CDU, a căror listă a fost condusă de Armin Laschet, care spunea că e succesorul natural al Angelei Merkel, acceptă că au înregistrat pierderi mari față de precedentul scrutin, din 2017, când obținuseră peste 32% din sufragii. E cel mai slab rezultat al creștin-democraților în era postbelică, în care ei nu primiseră niciodată mai puțin de 30% din voturi.
Aritmetic, spun analiștii, cea mai simplă formulă guvernamentală ar fi păstrarea așa-numitei Mari Coaliții dintre CDU-CSU și SPD, cu Scholz șef al Executivului. Corespondentul Radio România în Germania transmite că mediul de afaceri se teme de o coaliție guvernamentală de stânga, care ar putea mări impozitele și datoria publică. Unele întreprinderi iau chiar în calcul să părăsească Germania în ipoteza formării unui astfel de guvern.