Proteste ale bugetarilor, în Capitală

Proteste ale bugetarilor, în Capitală
© Veridica   |   Protest în Piaţa Victoriei din Bucureşti, România, octombrie 2024

Mai multe categorii de bugetari protestează, astăzi în Bucureşti, împotriva limitării sporului pentru condiții de muncă grea și vătămătoare.

Protest al angajaţilor din finanţe

Angajații din Ministerul Finanțelor și ANAF protestează astăzi în fața instituțiilor, nemulțumiți de măsurile luate de Guvern în privința personalului plătit din fonduri publice, și amenință cu greva generală. "Putem să ieșim zi de zi sau putem, dacă nu ne asculta nimeni, să blocăm activitatea și, atunci, toată România va fi blocată. Nu vor fi bani de pensii, nu vor fi bani se zboare avioanele, nu vor fi bani să plătim salarii. În fiecare zi crește numărul celor care protestează. Dacă ieri am avut în stradă în jur de 5.000, astăzi avem în stradă, în fața instituțiilor, în jur de 8.000 de oameni. Până la 20.000 de oameni mai avem. Eventual nu vom veni o zi la muncă, în ziua în care se dau salarii, pensii. Nu o să venim, deloc, niciunul. Închidem instituția și ne ducem acasă. Până ajungi la președinte și la premier sunt o mie de indivizi care își dau cu părerea despre o hârtie. Vom continua protestele atât timp cât este necesar, până ne ascultă cineva și încearcă să rezolve problemele majore'', a susținut președintele Sed Lex, Vasile Marica.

Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, care stabilește cuantumul sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, a fost publicată ieri seară în Monitorul Oficial. Prevederile acesteia au intrat în vigoare astăzi și se aplică până la 31 decembrie 2026.

Şi grefierii instanţelor bucureştene protestează

Aproape 100 de grefieri protestează pe treptele Curții de Apel București. Sindicaliștii spun că sunt ”umiliți” și ”jefuiți” după limitarea sporului pentru condiții de muncă grea și vătămătoare. Aceștia poartă foi A4 cu diferite mesaje de nemulțumire cum ar fi ”Suntem jefuiți” sau ”Fără muncă gratuită” şi amenință cu blocarea sistemului judiciar. Într-un comunicat transmis presei, sindicaliştii spun că protestul spontan declanșat astăzi în instanțele din Capitală este "în semn de revoltă față de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, care limitează nejustificat sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase la suma de 300 lei brut/lună, în pofida buletinelor de expertiză emise de DSP și a reglementărilor speciale din sistemul judiciar, precum și a condițiilor efective în care își desfășoară activitatea personalul din sistemul judiciar. Această măsură afectează direct demnitatea, sănătatea, securitatea în muncă și siguranța celor care asigură funcționarea zilnică a instanțelor și parchetelor și desfășurarea efectivă a actului de justiție". 

În aceste momente, o delegație a SNGJ Dicasterial așteaptă sa aibă o întrevedere cu Ministrul Justiției, iar protestatarii din fața Curții de Apel București se deplasează spre sediul instituţiei.

Timp citire: 2 min