Știri

Serviciile americane de spionaj sunt în căutare de informatori ruşi

Sigla CIA în timpul unei vizite a preşedintelui american Donald J. Trump la sediul din Langley, Virginia, SUA, 21 ianuarie 2017. Rapoartele din 17 ianuarie 2018 afirmă că fostul ofiţer CIA, rezident din Hong Kong, Jerry Chun Shing Lee, a fost arestat în SUA sub acuzaţia de reţinere ilegală de informaţii clasificate. Lee, un cetăţean american naturalizat, cunoscut şi sub numele de Zhen Cheng Li, şi-a făcut apariţia la un tribunal federal din New York pe 16 ianuarie 2018. Se presupune că Lee a divulgat autorităţilor chineze numele agenţilor americani.
© EPA-EFE/Olivier Douliery / POOL   |   Sigla CIA în timpul unei vizite a preşedintelui american Donald J. Trump la sediul din Langley, Virginia, SUA, 21 ianuarie 2017. Rapoartele din 17 ianuarie 2018 afirmă că fostul ofiţer CIA, rezident din Hong Kong, Jerry Chun Shing Lee, a fost arestat în SUA sub acuzaţia de reţinere ilegală de informaţii clasificate. Lee, un cetăţean american naturalizat, cunoscut şi sub numele de Zhen Cheng Li, şi-a făcut apariţia la un tribunal federal din New York pe 16 ianuarie 2018. Se presupune că Lee a divulgat autorităţilor chineze numele agenţilor americani.

Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite a lansat o campanie de a-i convinge pe ruşi să-şi împărtăşească secretele pe fondul nemulţumirilor legate de războiul din Ucraina şi de viaţa de zi cu zi din Rusia. CIA a publicat un videoclip de recrutare pe principalele platforme de socializare, inclusiv pe reţeaua Telegram, care este o sursă foarte populară în Rusia de informaţii nefiltrate. Ţinta campaniei este grupul de mii sau chiar zeci de mii de ruşi din Federaţia Rusă şi din străinătate, care lucrează în domenii precum securitatea cibernetică, tehnologie, finanţe, armată şi diplomaţie şi care ar putea avea informaţii valoroase de împărtăşit. Responsabilii CIA spun "există o mulţime de ruşi ruşinaţi şi dezgustaţi de ceea ce le face Putin fraţilor lor slavi din Ucraina, inclusiv ofiţeri de informaţii, care vor să riposteze. CIA susţine că a avut succes cu o campanie similară de recrutare lansată anul trecut, la câteva luni după declanşarea invaziei. Postările de atunci au inclus instrucţiuni despre modul în care poate fi evitată detectarea de către serviciile de securitate ale Rusiei. În timp ce CIA caută ruşi peste ocean, FBI a lansat un proiect similar pentru ruşii din Statele Unite, inclusiv prin ţintirea specifică a telefoanelor mobile ale celor care vin şi pleacă de la ambasada din Washington. Ambasada rusă a răspuns pe Twitter că "încercările de a semăna confuzie şi de a organiza dezertări în rândul personalului ambasadei sunt ridicole”. Un fost şef de contrainformaţii al CIA afirmă însă că reţeaua trebuie extinsă cât mai mult posibil. "Să îi luăm pe toţi. Le putem acorda protecţie, securitate, anonimat deplin şi o ofertă care să corespundă valorii informaţiilor pe care dezvăluie. ”a declarat el pentru CNN.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Guvern de uniune națională în Africa de Sud
Guvern de uniune națională în Africa de Sud

Țara are o populație de 62 de milioane de locuitori și e considerată prima economie a continentului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit și sudul Libanului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Germania: start pentru EURO 2024
Germania: start pentru EURO 2024

În meciul de deschidere joacă echipa țării gazdă și Scoția.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO

Primul între egali în cadrul Alianței, Washingtonul îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024