Știri

Serviciile americane de spionaj sunt în căutare de informatori ruşi

Sigla CIA în timpul unei vizite a preşedintelui american Donald J. Trump la sediul din Langley, Virginia, SUA, 21 ianuarie 2017. Rapoartele din 17 ianuarie 2018 afirmă că fostul ofiţer CIA, rezident din Hong Kong, Jerry Chun Shing Lee, a fost arestat în SUA sub acuzaţia de reţinere ilegală de informaţii clasificate. Lee, un cetăţean american naturalizat, cunoscut şi sub numele de Zhen Cheng Li, şi-a făcut apariţia la un tribunal federal din New York pe 16 ianuarie 2018. Se presupune că Lee a divulgat autorităţilor chineze numele agenţilor americani.
© EPA-EFE/Olivier Douliery / POOL   |   Sigla CIA în timpul unei vizite a preşedintelui american Donald J. Trump la sediul din Langley, Virginia, SUA, 21 ianuarie 2017. Rapoartele din 17 ianuarie 2018 afirmă că fostul ofiţer CIA, rezident din Hong Kong, Jerry Chun Shing Lee, a fost arestat în SUA sub acuzaţia de reţinere ilegală de informaţii clasificate. Lee, un cetăţean american naturalizat, cunoscut şi sub numele de Zhen Cheng Li, şi-a făcut apariţia la un tribunal federal din New York pe 16 ianuarie 2018. Se presupune că Lee a divulgat autorităţilor chineze numele agenţilor americani.

Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite a lansat o campanie de a-i convinge pe ruşi să-şi împărtăşească secretele pe fondul nemulţumirilor legate de războiul din Ucraina şi de viaţa de zi cu zi din Rusia. CIA a publicat un videoclip de recrutare pe principalele platforme de socializare, inclusiv pe reţeaua Telegram, care este o sursă foarte populară în Rusia de informaţii nefiltrate. Ţinta campaniei este grupul de mii sau chiar zeci de mii de ruşi din Federaţia Rusă şi din străinătate, care lucrează în domenii precum securitatea cibernetică, tehnologie, finanţe, armată şi diplomaţie şi care ar putea avea informaţii valoroase de împărtăşit. Responsabilii CIA spun "există o mulţime de ruşi ruşinaţi şi dezgustaţi de ceea ce le face Putin fraţilor lor slavi din Ucraina, inclusiv ofiţeri de informaţii, care vor să riposteze. CIA susţine că a avut succes cu o campanie similară de recrutare lansată anul trecut, la câteva luni după declanşarea invaziei. Postările de atunci au inclus instrucţiuni despre modul în care poate fi evitată detectarea de către serviciile de securitate ale Rusiei. În timp ce CIA caută ruşi peste ocean, FBI a lansat un proiect similar pentru ruşii din Statele Unite, inclusiv prin ţintirea specifică a telefoanelor mobile ale celor care vin şi pleacă de la ambasada din Washington. Ambasada rusă a răspuns pe Twitter că "încercările de a semăna confuzie şi de a organiza dezertări în rândul personalului ambasadei sunt ridicole”. Un fost şef de contrainformaţii al CIA afirmă însă că reţeaua trebuie extinsă cât mai mult posibil. "Să îi luăm pe toţi. Le putem acorda protecţie, securitate, anonimat deplin şi o ofertă care să corespundă valorii informaţiilor pe care dezvăluie. ”a declarat el pentru CNN.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Camera Comunelor din Canada  şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus
Camera Comunelor din Canada şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus

Predecesorul său, Anthony Rota, a demisionat în urma scandalului provocat de elogiile aduse în parlament unui veteran ucrainean care a luptat alături de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Colegii săi de dreapta îl acuză că ar fi încheiat cu preşedintele democrat Joe Biden un aşa-zis acord secret, privind livrarea unui nou pachet financiar pentru Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, că România are nevoie de capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică pe Flancul Estic al NATO.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
România va trimite militari în Kosovo
România va trimite militari în Kosovo

România va disloca în perioada imediat următoare o companie de infanterie, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023