Știri

Serbia susține că drone venite dinspre Kosovo i-au încălcat spațiul aerian

Femei merg în fața unei picturi murale pe care scrie în limba sârbă „pentru că nu există întoarcere”, în partea de nord a orașului Mitrovica, Kosovo, divizat etnic, dominată de sârbi, 1 noiembrie 2022. Guvernul Kosovo începe implementarea unui plan pentru eliminarea utilizării plăcuțelor sârbe de înmatriculare a mașinilor.  În comunitatea sârbă din Kosovo, plăcuțele de înmatriculare RKS sunt considerate inacceptabile, deoarece sugerează recunoașterea independenței Republicii Kosovo.
© EPA-EFE/DJORDJE SAVIC   |   Femei merg în fața unei picturi murale pe care scrie în limba sârbă „pentru că nu există întoarcere”, în partea de nord a orașului Mitrovica, Kosovo, divizat etnic, dominată de sârbi, 1 noiembrie 2022. Guvernul Kosovo începe implementarea unui plan pentru eliminarea utilizării plăcuțelor sârbe de înmatriculare a mașinilor. În comunitatea sârbă din Kosovo, plăcuțele de înmatriculare RKS sunt considerate inacceptabile, deoarece sugerează recunoașterea independenței Republicii Kosovo.

Susține jurnalismul independent

Armata Serbiei a doborât o dronă care zbura în apropierea unei unități militare, de lângă granița cu Kosovo. Originea nu a fost precizată, dar obiectul a fost identificat drept ”o dronă comercială”. Ministrul apărării Milos Vucevic a declarat că mai multe drone au intrat în ultimele trei zile în spațiul aerian sârb, dinspre Kosovo și că președintele Aleksandar Vucic, care este și comandantul suprem al armatei a dat ordin să fie neutralizate și să treacă forțele sârbe în alertă sporită.

Ministrul Apărării din Kosovo Armend Mehaj a negat că dronele ar fi zburat dinspre Kosovo. ”Este doar un pretext pentru creșterea numărului de trupe sârbe în jurul graniței cu Republica Kosovo, ca mijloc de răspândire a stării de panică în rândul cetățenilor din ambele state”, a spus Mehaj.

Incidentul are loc pe fondul intensificării tensiunii dintre Belgrad și provincia sa cu populație majoritar albaneză, care și-a declarat unilateral independența în 2008. Guvernul de la Pristina a început să pună în aplicare o decizie controversată pentru a-i determina pe sârbii kosovari să-și schimbe vechile plăcuțe sârbești de înmatriculare a vehiculelor cu plăcuțele de stat ale Kosovo. Belgradul spune că ar fi un gest de acceptare a independenței provinciei și că minoritatea sârbă din Kosovo are tot dreptul să se opună, din moment ce Serbia nu a recunoscut niciodată statul kosovar. Statele Unite și Uniunea Europeană au încercat fără succes să obțină anularea unei măsuri care riscă să escaladeze tensiunile. Forțele KFOR de menținere a păcii, conduse de NATO și-au intensificat patrularea în caz de incidente.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți

Aproape un miliard de alegători, un milion de secții de votare și un scrutin care durează de pe 19 aprilie până pe 1 iunie.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești

Țintele au fost orașele Dnipro și Krivoi Rog.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Posibil atac israelian în centrul Iranului
Posibil atac israelian în centrul Iranului

Teheranul susține că instalațiile nucleare din regiune sunt „complet sigure”.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă

Săptămâna trecută, Arhiva Națională de Filme a interzis difuzarea a două filme rusești de propagandă, care urma să fie proiectate la două cinematografe din București.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024