Știri

Serbia dă de înțeles că ar putea impune sancțiuni Rusiei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul sârb de externe Ivica Dacic intră într-o sală pentru întâlnirea lor de la Moscova, Rusia, 17 aprilie 2019.
© EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV   |   Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul sârb de externe Ivica Dacic intră într-o sală pentru întâlnirea lor de la Moscova, Rusia, 17 aprilie 2019.

Susține jurnalismul independent

Belgradul își poate schimba atitudinea și ar putea impune sancțiuni Rusiei - una dintre cerințele cheie ale UE pentru a face progrese în discuțiile de aderare, a sugerat, în premieră, ministrul de externe Ivica Dacic. El a spus, într-un interviu, că Serbia, care este candidată la aderarea la UE din 2012, se ghidează, în principal, după evaluarea interesului său cel mai de preț,

"Condamnăm încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei și așa am votat în organismele internaționale. O altă întrebare este dacă vom impune sancțiuni Rusiei. Nu este o chestiune de timp sau de termene, este o chestiune care ne afectează interesele politice și economice”, a declarat el.

Serbia, care importă în totalitate petrolul și gazele din Rusia, s-a opus ferm prin președintele Aleksandar Vucic sancționării Moscovei pentru ofensiva din Ucraina, dar se confruntă și cu presiunea în creștere a Occidentului pentru a-și schimba poziția.

Un semnal că statutul Rusiei de aliat tradițional al Serbiei s-ar putea schimba a fost dat și de premierul Ana Brnabic, care a vorbit despre ”agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei” – formulare pe care Serbia nu a folosit-o până acum. De asemenea, ea a lăudat UE ca fiind cel mai mare investitor și donator din Serbia.

Dacic a declarat aderarea la UE este o ”prioritate pentru Serbia”, dar a criticat blocul pentru încetinirea extinderii. "Auzim adesea că Balcanii ar putea crea noi probleme, dacă se află în interiorul UE. Acesta este mai mult un pretext pentru că apetitul UE pentru extindere este în scădere", a subliniat el. „Este o problemă care nu aduce beneficii politicienilor europeni și de aceea o marginalizează”, a conchis Ivica Dacic.

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
32.623 de persoane ucise în Fâșia Gaza
32.623 de persoane ucise în Fâșia Gaza

Numărul răniților a trecut de 75 de mii.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
Atac rusesc masiv asupra Ucrainei cu aproape 100 de rachete şi drone
Atac rusesc masiv asupra Ucrainei cu aproape 100 de rachete şi drone

A fost vizată din nou infrastructura energetică, iar treci centrale termice au fost avariate.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
România, două decenii de apartenență la NATO
România, două decenii de apartenență la NATO

Pe 29 Martie 2004, la Washington DC, a avut loc ceremonia de aderare la NATO a României, Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Sloveniei.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024