Știri

Șefa FMI spune că jumătate din zona euro se îndreaptă spre recesiune

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI) Kristalina Georgieva la sesiunea plenară a reuniunilor anuale a FMI și a Grupului Băncii Mondiale (WBG) la Washington, DC, SUA, 14 octombrie 2022.
© EPA-EFE/SHAWN THEW   |   Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI) Kristalina Georgieva la sesiunea plenară a reuniunilor anuale a FMI și a Grupului Băncii Mondiale (WBG) la Washington, DC, SUA, 14 octombrie 2022.

Daruieste Viata

Directorul Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva a zugrăvit în culori sumbre economia Europei, grav afectată de criza energetică declanșată de invazia Rusiei în Ucraina. Șefa FMI spune că cel puțin jumătate din cele 19 țări cu monedă unică se îndreaptă spre recesiune, iar anul viitor va fi și mai dificil, cu o agravare a costului vieții și în condițiile ritmul încetinit de creștere din Asia și America. Georgieva i-a lăudat pe factorii de decizie din UE pentru că oferă sprijin ”direcționat și la timp” gospodăriilor și companiilor aflate în stres financiar și a spus că accentul principal ar trebui să rămână pe economiile de energie, pentru a reechilibra diferențele dintre cerere și ofertă. O notă de optimism în previziunile șefei FMI ar fi că actuala criză energetică va fi un impuls major pentru tehnologiile verzi, în același mod în care pandemia a accelerat tranziția digitală. Pe de altă parte, Kristalina Georgieva a estimat că promisiunile de ajutor pentru Ucraina, din partea Statelor Unite și a Uniunii europene se anunță suficiente pentru anul viitor, cu condiția ca războiul să nu se intensifice. Vorbind despre economia rusă, Georgieva a prezis contracții atât în 2022, cât și în 2023, cu implicații dăunătoare pe termen mediu și lung. ”Rusia pierde accesul la tehnologie, care ar fi ajutat-o să-și modernizeze și să-și diversifice economia. În al doilea rând își pierde oamenii, mai ales cei cu înaltă calificare, care fug din țară din cauza războiului, iar în al treilea, își pierde rolul în economia globală” a spus șefa FMI.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023