Știri

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-au întâlnit în premieră

Object Name: ICELAND ARCTIC COUNCIL MINISTERIAL MEETING USA RUSSIA DIPLOMACY
© EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES   |   A handout photo made available by the press service of the Russian Foreign Affairs Ministry shows Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) and US Secretary of State Antony Blinken (L) during their meeting on the sidelines of the Arctic Council ministerial meeting in Reykjavik, Iceland, 19 May 2021

Susține jurnalismul independent

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-au întâlnit, în premieră, pentru ceea ce presa speculează că ar putea fi prefața unei întrevederi între președinții lor, Joe Biden și Vladimir Putin. În marja reuniunii ministeriale a Consiliului Arctic, organizată în Islanda, la Reykjavik, Blinken și Lavrov au purtat, timp de două ore, discuții pe care ultimul le-a numit constructive. Cele două puteri, spune el, înțeleg că trebuie pus capăt climatului nesănătos din relațiile bilaterale din acești ultimi ani. Și pentru partea americană, citată de agențiile de presă, dialogul a fost constructiv, productiv, respectuos și onest. Blinken a pledat, din nou, pentru o relație predictibilă și stabilă și a apreciat că, în pofida numeroaselor divergențe, Statele Unite și Rusia pot lucra împreună.
El n-a ascuns profunda îngrijorare a Washingtonului față de recenta masare a trupelor rusești lângă granița cu Ucraina sau față de starea de sănătate a opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, considerat cel mai popular contestatar al lui Putin. Analiștii cred că, după discuțiile dintre Blinken și Lavrov, revine Casei Albe și Kremlinului să anunțe tot mai frecvent invocata întâlnire faţă în faţă, pe teren neutru, dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin. Recent, Biden s-a declarat încrezător că se va putea întâlni, în curând, cu omologul său. El a precizat că recenta concentrare de efective militare rusești la granița Ucrainei nu i-a diminuat dorința de discuta direct cu Putin, mai ales că acesta și-a retras trupele în cele din urmă.  Media notează că Biden și echipa sa de la Casa Albă ar prefera o întrevedere cu Putin într-o terță țară, eventual la jumătatea lunii iunie, când președintele american vine în Europa pentru un summit G7 găzduit de Marea Britanie și pentru a-și revedea, la Bruxelles, aliații din NATO. Luna trecută, într-o discuție telefonică, Biden i-a propus omologului rus o astfel de întâlnire, menită să dezamorseze tensiunile acumulate între cele două puteri, după ce Moscova ar fi coordonat atacuri cibernetice contra Statelor Unite şi s-ar fi amestecat în alegerile prezidenţiale americane. Ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, nonagenarul Mihail Gorbaciov, care, în anii 1980, a coordonat normalizarea relaţiilor cu Statele Unite, a salutat perspectiva unui summit ruso-american. În martie, Rusia a anunţat că-şi recheamă ambasadorul la Washington imediat după difuzarea unui interviu în care preşedintele Biden a spus că îl consideră un 'criminal' pe Putin. Liderul de la Casa Albă a mai spus că Putin 'va plăti' în curând pentru încercarea Moscovei de a înclina balanţa în favoarea contracandidatului său, Donald Trump, la alegerile prezidenţiale de anul trecut. Comentariile sale au survenit după ce un raport al serviciilor de informaţii americane a confirmat mai vechi alegaţii potrivit cărora Putin s-ar fi aflat în spatele ingerinţei Moscovei în alegerile americane. Acuzaţia fost calificată de Rusia ca fiind fără fundament, fiindcă nu ar exista nicio probă în acest sens. Ulterior, echipa lui Biden a precizat că acesta e dispus să-l întâlnească pe Putin ''la momentul potrivit'. Preşedintele ''nu va da înapoi'' şi ''va fi foarte direct şi foarte deschis cu privire la această relaţie'' – preciza, atunci, Casa Albă.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Rușii atacă masiv Ucraina cu drone și rachete
Rușii atacă masiv Ucraina cu drone și rachete

Acestea au vizat regiuni din estul și sudul țării.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
România, al doilea cel mai mic cost pe oră cu forța de muncă din UE
România, al doilea cel mai mic cost pe oră cu forța de muncă din UE

Costul unei ore de muncă în România este de numai 11 euro.

Veridica News
Veridica News
27 Mar 2024
În 2023, Google a eliminat peste 5,5 miliarde de reclame
În 2023, Google a eliminat peste 5,5 miliarde de reclame

În 2023, Google a blocat sau eliminat peste 5,5 miliarde de reclame, în creștere ușoară față de anul precedent, și 12,7 milioane de conturi de advertiser, aproape dublu față de anul anterior.

Veridica News
Veridica News
27 Mar 2024
Aeronave ale Royal Air Force, la baza de la Mihail Kogălniceanu
Aeronave ale Royal Air Force, la baza de la Mihail Kogălniceanu

Cele șase avioane Eurofighter Typhoon vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, sub comanda NATO.

Veridica News
Veridica News
27 Mar 2024