Știri

Scriitorul britanic Salman Rushdie a reapărut, în premieră, în public

CEO-ul PEN America Suzanne Nossel și romancierul britanic-american Salman Rushdie pozează pe covorul roșu al Galei literare de primăvară PEN America 2023 de la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, New York, SUA, 18 mai 2023.
© EPA-EFE/SARAH YENESEL   |   CEO-ul PEN America Suzanne Nossel și romancierul britanic-american Salman Rushdie pozează pe covorul roșu al Galei literare de primăvară PEN America 2023 de la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, New York, SUA, 18 mai 2023.

Scriitorul britanic Salman Rushdie a reapărut, joi seară, în public, la New York, pentru prima dată de când, acum nouă luni, a fost grav rănit într-un atac cu cuțitul, comis tot în Statele Unite. Rushdie (75 de ani) a participat la o gală a unei organizații pentru apărarea scriitorilor, PEN America, unde prezența lui nu fusese anunțată. El le-a spus, în franceză, spaniolă și engleză, celor 700 de participanți că „violența nu trebuie să ne descurajeze; lupta continuă". Pe 12 august 2022, scriitorul a fost înjunghiat de zece ori de un tânăr american de origine libaneză, Hadi Matar, un radical șiit, în timpul unei conferințe în nordul Statelor Unite. Rushdie se pregătea să susțină o prelegere literară într-un amfiteatru din Chautauqua, în nord-vestul statului New York, lângă Lacul Erie, care desparte Statele Unite de Canada. 

Versetele satanice

Salman Rushdie, născut într-o familie musulmană din Bombay, pe 19 iunie 1947, cu două luni înainte de proclamarea independenței Indiei, a devenit omul cel mai urât de coreligionarii săi, odată cu publicarea „Versetelor satanice”, carte considerată o ofensă de neiertat la adresa profetului Mahomed. Ayatollahul iranian Ruhollah Khomeini, ghidul suprem din epocă al republicii islamice, a emis, în 1989, o fatwa care ordona asasinarea scriitorului. Rushdie a fost obligat să trăiască ascuns, sub protecția poliției din Marea Britanie, țară în care se stabilise de decenii. Mutat de câțiva ani în Statele Unite, la New York, scriitorul încerca să ducă o viață mai mult sau mai puțin normală, continuând să apere în cărțile sale, așa cum scrie  critica de specialitate, satira și ireverența. Fatwa lui Khomeini nu a fost niciodată ridicată și mulți dintre traducătorii cărții lui Rushdie au fost răniți  sau chiar uciși, precum japonezul Hitoshi Igarashi, victimă a unor răni prin înjunghiere în 1991.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Guvern de uniune națională în Africa de Sud
Guvern de uniune națională în Africa de Sud

Țara are o populație de 62 de milioane de locuitori și e considerată prima economie a continentului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit și sudul Libanului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Germania: start pentru EURO 2024
Germania: start pentru EURO 2024

În meciul de deschidere joacă echipa țării gazdă și Scoția.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO

Primul între egali în cadrul Alianței, Washingtonul îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024