Știri

România vrea să-și mărească efectivele militare la 100.000 de persoane

Absolvenții Academiei Militare din România aplaudă în timpul ceremoniei de absolvire a promoției „General Constantin Christescu - 100” la Universitatea Națională de Apărare Carol I din București, România, 28 iulie 2023.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Absolvenții Academiei Militare din România aplaudă în timpul ceremoniei de absolvire a promoției „General Constantin Christescu - 100” la Universitatea Națională de Apărare Carol I din București, România, 28 iulie 2023.

Susține jurnalismul independent

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunțat că România dorește să mărească efectivele armatei cu 20.000 de militari în contextul invaziei rusești din Ucraina: „Ne dorim să mărim efectivele Armatei Române de la 80.000 la 100.000, având în vedere evoluțiile complicate de la granițele noastre.”, a spus acesta, subliniind că, pentru moment, nu există riscul ca Rusia să atace România deși „există un nivel de preocupare față de comportamentul agresiv al acesteia”.

Stagiul militar obligatoriu nu va fi introdus

Ministrul Apărării a subliniat, însă, că nu ia în calcul reintroducerea armatei obligatorii, ci diferite forme de voluntariat, inclusiv introducerea categoriei militarilor voluntari în termen: „Armata nu este obligatorie şi, după cum ştiţi, există un proiect referitor la serviciul militarilor voluntari în termen care va reglementa şi posibilitatea celor care doresc să aibă pregătire militară din diferite motive. Este vorba de o perioadă care să fie de până la patru luni să cuprindă oameni care să aibă vârsta între 18 şi 35 de ani”.

Există voci care cer armată obligatorie

Într-un interviu susținut recent, fostul președinte, Traian Băsescu, cerea autorităților să reintroducă armata obligatorie, argumentând că pentru că actualii militari în rezervă au depășit vârsta la care să mai poată fi mobilizați, în caz de război. În plus,  a mai spus Băsescu, „trebuie să ai o armată care să îți permită să reziști 45, 60 de zile, până când NATO își mobilizează resursele de război să te poată ajuta.”

Și partidul extremist de opoziție AUR a cerut, prin vocea generalului în rezervă Mircea Chelaru, reintroducerea stagiului militar obligatoriu, cu argumentul că „fiecare cetățean trebuie să-și îndeplinească această obligație”. Potrivit declarațiilor lui Chelaru, obligativitatea de a apăra țara este deja prevăzută de Constituție, ca un drept și, în același timp, o datorie a fiecărui român.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Burkina Faso, Mali și Niger anunță că vor să creeze o confederație
Burkina Faso, Mali și Niger anunță că vor să creeze o confederație

Toate cele trei foste colonii franceze din Africa sunt conduse de regimuri militare puciste, prietene cu Rusia.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024
Vietnam: șeful securității comuniste devine șef al statului
Vietnam: șeful securității comuniste devine șef al statului

Comitetul central al partidului a aprobat „numirea tovarășului To Lam, membru al Biroului Politic și ministru al Securității Publice, ca președinte”.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024
Gaza: 83 de oameni uciși în 24 de ore
Gaza: 83 de oameni uciși în 24 de ore

Austria a anunțat că va relua finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), suspendată după acuzațiile că angajații acesteia ar fi fost implicați în atacul Hamas din toamnă în sudul Israelului.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024
Aproape zece mii de refugiați din regiunea ucraineană Harkov
Aproape zece mii de refugiați din regiunea ucraineană Harkov

Oamenii fug de soldații ruși, care au reușit să avanseze între cinci și zece kilometri de-a lungul graniței.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024