UPDATE: Ursula von der Leyen a anunțat că Roxana Mînzatu a primit postul de vicepreședinte executiv în Comisia Europeană și are portofoliul Oameni, Competențe și Pregătire (People, Skills and Preparedness). Este unul dintre cei șase vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene, alături de Teresa Ribera (Spania), Henna Virkkunen (Finlanda), Stéphane Séjourné (Franța), Kaja Kallas (Estonia) și Raffaele Fitto (Italia).
”Sunt foarte fericită să îi încredințez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreședinte executiv pentru oameni, competențe și pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competențelor și Pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Roxana Mînzatu, comisarul european propus de România, va primi portofoliul Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, potrivit premierului Marcel Ciolacu. Ea ar urma să fie și vicepreședinte al Comisiei Europene, potrivit președintelui PSD. Ea este primul comisar român în această funcție.
Cu excepția Drepturilor sociale, UE nu are competențe pe celelalte componente ale portofoliului. Educația, demografia și formarea de competențe este în sarcina statelor membre. În acest moment, postul este ocupat de Nicolas Schmit, comisarul european din Luxemburg.
Atribuțiile comisarului pentru muncă
Comisarul pentru Muncă gestionează legislația UE în domeniul muncii și legislația privind mobilitatea forței de muncă.
Comisarul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie are în subordine Direcția Generală ”Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune”, al cărei principal buget gestionat este Fondul social european Plus (FSE+).
Sprijinul acordat în cadrul FSE+, în valoare de aproape 143 de miliarde de euro pentru bugetul multianual 2020-2027, este gestionat în principal de statele membre, Comisia jucând doar un rol de supraveghere, după cum arată site-ul oficial al Comisiei Europene.