Știri

România renunţă la măsurile de flexibilitate privind accesul animalelor de companie din Ucraina

Refugiata ucraineană Nena este sărutată de câinele ei Yuran la scurt timp după ce au trecut prin punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din Siret, nordul României, 6 martie 2022.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Refugiata ucraineană Nena este sărutată de câinele ei Yuran la scurt timp după ce au trecut prin punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din Siret, nordul României, 6 martie 2022.

România renunţă, începând cu data de 1 mai, la măsurile de flexibilitate privind circulaţia necomercială a animalelor de companie cu origine în Ucraina - a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citată de media de la București. Măsurile au fost adoptate anul trecut, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor ucraineni care se refugiau, însoţiţi de animalele de companie, din calea războiului dezlănțuit în țara lor de Rusia. „În acord cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, aflate la graniţa cu Ucraina, România a stabilit că, începând cu data de 1.05.2023, va înceta aplicarea măsurilor de flexibilitate la introducerea, în scop necomercial, pe teritoriul naţional (UE) a animalelor de companie cu origine din Ucraina. Astfel, România revine la aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 576/2013, respectiv ale Regulamentului (UE) 577/2013, inclusiv obligaţia prezentării dovezii efectuării testului de titrare a anticorpilor antirabici” -  precizează acum ANSVSA.

Reguli noi și pentru refugiați

Tot de la 1 mai, persoanele care vin în România din zona de conflict din Ucraina vor primi direct o sumă forfetară lunară, timp de patru luni, pentru acoperirea nevoilor imediate,  și anume cazare şi hrană. Banii vor fi alocaţi din bugetul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. După cele patru luni, sprijinul financiar va mai acoperi numai cheltuielile de cazare, până la sfârşitul anului, refugiaţii fiind încurajaţi să se înregistreze la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, pentru a avea acces la toate măsurile de sprijin în vederea angajării sau în caz de şomaj. Aceste din urmă reguli, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului de la București, Dan Cărbunaru, sunt valabile şi pentru cetăţenii români. 

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia

Gestionat de acesta, sistemul de sănătate al Capitalei României e zguduit de scandaluri de corupție.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”

„Iarna va fi cu siguranță grea, cu siguranță nu va fi mai ușoară decât cea anterioară”, dar „știm ce pregătește inamicul și ce provocări ne așteaptă”.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre

Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023