Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 mai, este de 18.978.908, fiind cu 12.297 mai mulţi faţă de ultima informare publică de la sfârşitul lunii aprilie.
Aproape 33.000 de noi alegători
În luna mai, la nivelul Primăriilor au fost radiate din Registrul electoral 19.962 persoane ca urmare a decesului şi a 215 persoane ca urmare a interzicerii exercitării dreptului de a alege sau că au fost puşi sub interdicţie. De asemenea, un număr de 107 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere. Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în luna mai este de 19.696, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP). Totodată, datele importate de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor arată că au intrat în evidenţe 2.673 alegători noi, iar din datele de la Direcţia Generale de Paşapoarte au intrat 9.998 alegători noi.
Aproape un milion de alegători au domiciliul în străinătate
AEP mai precizează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.018.921 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.
Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii, mai menţionează AEP.