România are doar două universități în top 1000 al clasamentului Times Higher Education 2025

România are doar două universități în top 1000 al clasamentului Times Higher Education 2025
© Facebook - ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI   |   Clădirea Academiei de Studii Economice din București, România, septembrie 2024

Academia de Studii Economice și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” sunt singurele instituții românești de învățământ superior care figurează în top 1000 al celei mai noi ediții a reputatului clasament internațional al universităților Times Higher Education, ediție publicată astăzi. Cele două universități bucureștene sunt urmate de UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca și de Universitatea din București, în următorul segment al clasamentului (locurile 1001-1200), pe când alte două care figurau anul trecut în același segment, Universitatea Babeș-Bolyai și USAMV Cluj-Napoca, ajung sub pragul de 1200.

Nici o universitate românească nu a urcat în clasament

În acest clasament, nicio universitate nu-și îmbunătățește scorul față de ediția precedentă, dar mai multe înregistrează regrese, ajungând în segmente inferioare are rankingului. Mai bine de jumătate dintre cele 22 de universități românești incluse în ediția 2025 a clasamentului global se află în coada acestuia, anume dincolo de pragul 1.500, dintr-un total de 2092 de universități listate.

În segmentul 1201-1500 apar șase universități: UBB, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Transilvania din Brașov, UMF din Craiova, USAMV Cluj-Napoca și Universitatea de Vest. Trei universități care anul trecut figurau în segmentul 1201-1500 coboară sub pragul de 1500 în ediția pentru 2025: UMFST George Emil Palade din Târgu Mureș, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea.

Ce este Times Higher Education Ranking

Clasamentul este bazat pe 18 indicatori de performanță ce pun accent preponderent pe calitatea și rezultatele cercetării, dar păstrează o greutate considerabilă pentru rezultatele educaționale. Indicatorii au în vedere calitatea predării, a cercetării, transferul de cunoștințe și internaționalizarea.

Clasamentul global

La nivel internațional, clasamentul este condus de universități din SUA și Marea Britanie, dar reputația lor este în scădere. Realizatorii rankingului includ în top 10 doar instituții din Marea Britanie și SUA. În același timp, însă, ei arată că în ansamblu universitățile din cele două țări incluse în această ierarhie suferă o pierdere considerabilă de reputație, comparativ cu cea înregistrată în 2016, când a avut loc o evaluare majoră din punct de vedere a reputației universitare.

Primele zece poziții ale topului sunt, astfel ocupate de: 1. Oxford University (Marea Britanie); 2. MIT (SUA); 3. Harvard University (SUA); 4. Princeton University (SUA); 5. University of Cambridge (Marea Britanie); 6. Stanford University (SUA); 7. California Institute of Technology (SUA); 8. University of California – Berkeley (SUA); 9. Imperial College London (Marea Britanie); 10. Yale University (SUA).

Timp citire: 1 min