România are cel mai mic consum de energie electrică din Europa pe cap de locuitor, iar pentru tranziţia către o economie verde va fi nevoie de creşterea acestui consum în detrimentul combustibililor fosili, precum gazele naturale sau lemn.
Energie cu pompe de căldură și hidrogen verde
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) afirmă că tranziţia către un sistem energetic neutru din punct de vedere climatic va schimba drastic sistemul energetic. Organizaţia arată că, în acest context, electrificarea este cheia pentru realizarea decarbonizării complete, iar tehnologiile necesare sunt pompele de căldură pentru locuinţe şi hidrogenul verde, alături de vehiculele electrice pentru industrie.
Cererea de energie electrică trebuie adaptată la ofertă
Totodată, APCE a explicat că actualul sistem de energie electrică este determinat de cerere, iar producţia poate fi crescută şi scăzută, astfel încât să urmeze schimbările cererii de energie electrică. Pe de altă parte, însă, viitorul sistem de energie electrică este condus de furnizare iar nivelul producţiei de energie solară şi eoliană depinde de ora din zi, de sezon şi de condiţiile meteorologice. Producţia fluctuează şi nu este reglabilă astfel încât cererea trebuie să fie corelată cu oferta, mai degrabă decât invers.