
Ieri, la Ottawa, Sebastian Burduja, ministrul român al energiei, și Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei și resurselor naturale, au făcut anunțul potrivit căruia Canada poate să susțină cu până la 3 miliarde de dolari finanțarea dezvoltării proiectelor nucleare de către Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă și respectiv Energonuclear, subsidiara SNN pentru dezvoltarea proiectului, anunţă un comunicat al Ministerului Energiei.
România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unitățile 3 și 4), care vor adăuga 1.400 de megawați în banda sistemului energetic din România. În aceste condiţii, proiectul este esențial pentru securitatea energetică a României, mai ales în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia și va consolida potențialul României de a deveni un hub energetic est-european. Noile reactoare ar ajuta, de asemenea, România să evite anual aproximativ opt milioane de tone de emisii de carbon în raport cu proiecția pe cărbune și să-i permită să-și atingă obiectivul de a elimina treptat cărbunele din producerea de electricitate până în 2032.
Atât Canada, cât și România sunt angajate să atingă emisii nete zero până în 2050, obiectiv în îndeplinirea căruia energia nucleară are un rol esenţial.