Regimul comunist chinez s-a declarat, marți, înfuriat de anunțul Statelor Unite că vor boicota diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, de anul viitor, din cauza încălcării drepturilor omului în China. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, citat de agențiile internaționale de presă, a acuzat administrația de la Washington că încalcă principiul neutralității politice în sport, că vrea să perturbe Olimpiada și că-și bazează acțiunile pe prejudecăți ideologice, pe minciuni și pe zvonuri.
Americanii anunțaseră, anterior, că-și vor trimite sportivii la Beijing, dar niciun diplomat sau politician din Statele Unite nu va asista la ceremonia de deschidere și la concursuri. Ca și alte democrații, Statele Unite acuză tratamentul aplicat de Beijing minorității uigure, de confesiune musulmană sunită și de limbă turcică, din vestul Chinei. Potrivit organizațiilor neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului, circa un million de etnici uiguri din provincia Xinjiang ar fi internați de regimul comunist în tabere de muncă forțată. Autoritățile chineze numesc aceste tabere centre de formare profesională și resping orice acuzație de genocid. Luna trecută, la o discuție prin videoconferință cu omologul său, Xi Jinping, preşedintele american, Joe Biden, şi-a exprimat preocuparea şi faţă de politicile Chinei, calificate de analişti drept represive, în Tibetul budist, anexat de comuniştii chinezi în 1950, şi în Hong Kong, fosta colonie britanică revenită sub controlul Beijingului în 1997.
La rândul său, Xi a cerut Statelor Unite să nu se joace cu focul în privinţa Taiwanului, insulă pe care care China o consideră o provincie rebelă şi pe care vrea s-o readucă sub controul său. El spune că autorităţile de la Taipei au încercat în câteva rânduri să-şi declare independenţa, cu sprijin american, iar Statele Unite s-ar folosi, la rândul lor, de Taiwan ca să controleze China. Separate politic din 1949, când forțele naționaliste anticomuniste s-au refugiat pe insulă și comuniștii au preluat controlul asupra Chinei continentale, cele două state chinezești își dispută legitimitatea internațională, iar Beijingul are un avantaj net. Taiwanul e recunoscut de numai 15 țări din lume, în timp ce majoritatea celorlalte întrețin relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. Dintre acestea, câteva zeci găzduiesc, totuși, reprezentanțe taiwaneze, care n-au statut de ambasadă.