Războiul din Ucraina în „România Occidentală”, la Institutul Diplomatic Român

Războiul din Ucraina în „România Occidentală”, la Institutul Diplomatic Român
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Oameni urmăresc o pictură murală care înfățișează un copil răsturnând un bărbat în haine de judo, într-un stil care seamănă cu lucrările artistului stradal britanic Banksy, pe un perete al unei clădiri care a fost distrusă în timpul bombardamentelor din Borodianka, Ucraina, 13 noiembrie 2022.

Războiul din Ucraina, cu mărturii de la față locului și analize privind implicațiile sale, este tema principală celui de-al doilea număr al revistei „România Occidentală”, o publicație a Institutului Diplomatic Român.

Directorul general al IDR, Liliana Popescu, observă că „articolele și studiile din rubrica „Politică externă și relații internaționale” sunt, deopotrivă, marcate de diversitate, de la discutarea componentei cibernetice a războiului declanșat de Rusia (Mihai Cocoru) la discutarea efectelor războiului din Ucraina asupra Africii și a dinamicii relațiilor afro-europene (Mihai Constantinescu). [...] Alexandru‑Ionuț Drăgulin analizează impactul combinat al Brexitului, al pandemiei COVID-19 și al războiului din Ucraina asupra economiei Marii Britanii și asupra relației dintre Regatul Unit și UE. Alte articole plasează războiul din Ucraina în contextul agresivității istorice a Moscovei față de Occident (Alexandru Dodan) sau propun o abordare regională postconflict vizând Marea Neagră și Dunărea (Alina Inayeh și Doru Costea). [...] Cel mai impresionant material din prezentul număr al revistei este corespondența din Cernăuți trimisă de academiciana Alexandrina Cernov. Distinsa cercetătoare a consemnat în acest jurnal de război dramele pe care le-au trăit românii din Ucraina în ultimele nouă luni. Este un studiu-reportaj scris în vuietul terifiant al alarmelor și între desele pene de curent ce aproape au rupt populația abandonată în întuneric și frig de contactul cu lumea...”

O a doua temă abordată în paginile revistei IDR este „occidentalitatea României”. Luca Niculescu, secretar de stat în MAE, semnează o analiză despre aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Filon Morar publică un fragment din „Mihnea Constantinescu. Diplomația”, cel de-al treilea volum din cadrul trilogiei in memoriam Mihnea Constantinescu – emblematic România.

La „România Occidentală” au contribuit și doi dintre colaboratorii Veridica. Dragoș Mateescu, director al Direcției de furnizare expertiză la IDR, a fost responsabil de număr, în timp ce Marin Gherman a semnat articolul „Românii din Ucraina și războiul: aspecte geopolitice, social-demografice și confesionale”.

Timp citire: 1 min