Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Statele Unite și Germania încearcă să-și rezolve divergențele în privința tancurilor pentru Ucraina

Soldații germani ai grupului de luptă cu prezență extinsă NATO cu tancul lor de luptă Leopard 2 participă la exercițiul militar Crystal Arrow 2021 în baza Adazi Militari, Letonia, 26 martie 2021.
© EPA-EFE/VALDA KALNINA   |   Soldații germani ai grupului de luptă cu prezență extinsă NATO cu tancul lor de luptă Leopard 2 participă la exercițiul militar Crystal Arrow 2021 în baza Adazi Militari, Letonia, 26 martie 2021.

Daruieste Viata

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin a încercat să-l convingă pe noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, să furnizeze tancuri Leopard 2 Ucrainei. Cei doi au discutat azi la Berlin în ajunul întrunirii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei care ar urma să decidă tipurile de armament care vor fi furnizate, în continuare, Kievului. Nu au fost furnizate detalii după întâlnire, dar, potrivit Reuters, Austin ar fi insistat ca Pistorius să permită transferul tancurilor Leopard de fabricație germană în Ucraina, întrucât unele țări NATO sunt pregătite să aranjeze livrarea lor rapidă. Leopard 2 este considerat unul dintre cele mai bune tancuri din Occident. Cântărește peste 60 de tone, are un tun cu calibrul de 120 mm și poate lovi ținte la o distanță de până la cinci kilometri. Noile tancuri ar oferi trupelor ucrainene o putere de foc mobilă, pentru a-i putea disloca pe ruși în luptele decisive. O sursă guvernamentală germană a declarat că Berlinul și-ar da acordul dacă și Washingtonul își trimite propriile tancuri Abrams. Însă oficialii americani spun că încă nu au de gând să trimită tancuri Abrams, care funcționează cu motoare cu turbină, cu consum mult prea mare de combustibil pentru a putea fi alimentate corspunzător pe liniile de front de sistemul logistic al Kievului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că țara sa așteaptă o decizie în privința tancurilor. La întâlnirea de astăzi de la Kiev cu președintele Consiliului European, Charles Michel, el a spus că subiectul este sensibil, dar urgent.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023