Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Rusia îl expulzează pe ambasadorul eston

Copiii refugiaților ucraineni se joacă la bordul feribotului Isabelle în portul din Tallinn, Estonia, 7 martie 2022.
© EPA-EFE/VALDA KALNINA   |   Copiii refugiaților ucraineni se joacă la bordul feribotului Isabelle în portul din Tallinn, Estonia, 7 martie 2022.

Daruieste Viata

Rusia a anunțat, luni, expulzarea ambasadorului Estoniei la Moscova și a denunțat ceea ce a numit „rusofobia totală” a guvernului de la Tallinn – scriu agențiile internaționale de presă. Decizia survine după expulzarea, luna aceasta, a 21 de diplomați și alți angajați ai ambasadei ruse în Estonia. „Ambasadorul Republicii Estonia urmează să părăsească Rusia pe 7 februarie 2023” - a declarat, într-un comunicat, ministerul rus de Externe, care adaugă că nivelul relațiilor diplomatice bilaterale este coborât la cel al însărcinaților cu afaceri. În ultimii ani, pretinde diplomația de la Moscova, „conducerea Estoniei a distrus în mod deliberat toate relațiile cu Rusia. Rusofobia totală și cultura ostilității față de țara noastră au fost ridicate de Tallinn la statutul de politică de stat", iar expulzarea diplomaților ruși, anunțată pe 11 ianuarie, a confirmat „politica de distrugere a relațiilor” dintre cele două țări. „Întreaga responsabilitate pentru dezvoltarea acestei situații în relațiile dintre Rusia și Estonia revine părții estone. Vom continua să reacționăm la măsurile ostile luate de conducerea estonă" – mai anunță MAE rus. Estonia, care sprijină Ucraina invadată, pe 24 februarie 2022, de trupele ruse, justificase expulzările prin necesitatea „parității” personalului diplomatic acreditat de fiecare dintre cele două țări. Anul trecut, în aprilie, Rusia a ordonat închiderea consulatelor Estoniei din Sankt Petersburg și Pskov și le-a declarat angajații „personae non gratae”. Moscova și occidentalii, amintesc comentatorii, au înmulțit expulzările reciproce de diplomați după ce armata rusă a invadat Ucraina, dar e prima dată, de la declanșarea războiului, când un ambasador este trimis acasă. Estonia, republică baltică ocupată de sovietici între 1940 și 1991, este, azi, membră a Uniunii Europene și a NATO.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023