RĂZBOI ÎN UCRAINA: Publicaţia independentă moscovită Novaia Gazeta își suspendă apariţia până la sfârşitul așa-zisei operaţiuni militare speciale

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Publicaţia independentă moscovită Novaia Gazeta își  suspendă apariţia până la sfârşitul așa-zisei operaţiuni militare speciale
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Laureatul Premiului Nobel pentru Pace 2021, redactorul-șef al ziarului „Novaya Gazeta” Dmitri Muratov, vorbește cu jurnalişti lângă sediul central al „Novaya Gazeta” din Moscova, Rusia, 08 octombrie 2021.

Prestigioasa publicaţie independentă moscovită Novaia Gazeta a anunţat, luni, că-și  suspendă apariţia, atât în versiunea tipărită, cât și în format online, până la sfârşitul a ceea ce autoritățile ruse numesc operaţiunea militară specială din Ucraina.
Într-un comunicat citat de agențiile intrenaționale de presă, popularul redactor şef Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2021, a precizat că a adoptat această decizie după ce, în mai puţin de o săptămână, a primit un al doilea avertisment din partea temutului organ de reglementare a pieței media, Roskomnadzor.  

Novaia Gazeta este acuzată de autorități că nu a precizat că o organizaţie neguvernamentală menţionată într-unul din articolele sale este calificată drept agent străin, potrivit unei legi rusești  despre care comentatorii spun că e o armă utilizată de putere contra celor care critică Kremlinul. Așa-zișii agenți străini sunt obligaţi să se prezinte ca atare în fiecare dintre publicaţiile lor, inclusiv pe reţelele de socializare, iar media care le menţionează trebuie să precizeze acest statut de fiecare dată.

Luna aceasta, Novaia Gazeta a afirmat că, pentru a nu risca să fie închisă, nu va mai scrie despre războiul din Ucraina. Anterior, tot Roskomnadzor a ordonat presei să elimine orice referire la civilii uciși de armata rusă în Ucraina, precum și termenii de "invazie", "ofensivă" sau "declarație de război". Numai sursele oficiale ruse dispun de informații actuale și fiabile – pretinde Roskomnadzor. Moscova oficială numește atacul asupra Ucrainei  "operațiune militară specială", destinată "menținerii păcii".

Săptămâna trecută, Muratov a anunțat că-și scoate la licitație medalia de laureat  al Premiului Nobel pentru Pace pe anul trecut și că banii obținuți vor fi destinați ajutorării refugiaților ucraineni și oamenilor răniți în Ucraina după declanșarea invaziei rusești, pe 24 februarie. Aliaj de aur și argint, medalia va fi evaluată de o casă de vânzări, care-i va stabili valoarea, iar suma obținută va fi donată unui fond de ajutorare a civililor refugiați, copiilor răniți și bolnavilor din Ucraina care au nevoie de un tratament urgent.

Anul trecut, în noiembrie, președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că Premiul Nobel pentru Pace acordat lui Muratov nu e un scut care să-l protejeze de statutul de așa-numit agent al străinătății. Putin i-a cerut lui Muratov să nu profite de premiu pentru a atrage atenția asupra sieși și pentru a încălca legile ruse. Jurnaliştii Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia sunt laureaţii Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2021. Potrivit unui comunicat al Comitetului Nobel norvegian, premiul recompensează lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în ţările lor. Cei doi, mai spun membrii Comitetului norvegian, sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice. 

Novaia Gazeta e considerată singurul ziar cu adevărat critic care are influenţă naţională în Rusia de azi. Înfiinţată în 1993 şi aflată în proprietatea omului de afaceri Aleksandr Lebedev şi a ultimului lider sovietic, reformatorul Mihail Gorbaciov, Novaia Gazeta este în mod frecvent ţinta ameninţărilor şi a încercărilor de intimidare. Șase dintre redactorii săi, inclusiv legendara Anna  Politkovskaia, au fost uciși. În 2018, pe adresa redacţiei au fost trimise ţeasta unei capre decapitate şi o coroană mortuară, iar acum un an o substanţă chimică necunoscută a fost deversată la intrarea în sediul din Moscova al redacției.

Timp citire: 2 min