RĂZBOI ÎN UCRAINA: Primul proces pentru crime de război comise de ruși începe în Ucraina

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Primul proces pentru crime de război comise de ruși începe în Ucraina
© EPA-EFE/OLEG PETRASYUK   |   Procurorul general al Ucrainei Irina Venediktova (s) vorbește cu ministrul german de Externe Annalena Baerbock (d) în timpul vizitei sale la biserică și gropile comune adiacente din Bucea, Ucraina, 10 mai 2022.

Un soldat rus de 21 de ani va fi judecat pentru crime de război în Ucraina, în cadrul primului proces pe această acuzație în țara invadată de Rusia pe 24 februarie – a anunțat procurorul general al Kievului. Vadim Șișimarin este acuzat că a împușcat cu un Kalașnikov, prin geamul mașinii cu care se deplasa, un civil de 62 de ani neînarmat – precizează, într-un comunicat, biroul procurorului Irina Venediktova. Potrivit sursei, soldatul acuzat călătorea cu alți patru camarazi ruși după ce convoiul lor a fost atacat pe 28 februarie și au furat o mașină în apropierea satului Șupakivka. Civilul, care nu a fost identificat, mergea pe bicicletă pe marginea drumului, nu departe de casa lui. „Unul dintre militari i-a ordonat acuzatului să-l ucidă, pentru ca acesta să nu-i denunţe” – spun procurorii. „Bărbatul a murit pe loc, la doar câteva zeci de metri de locuință”.

Vadim Șișimarin, reținut, riscă închisoare pe viață dacă va fi condamnat pentru crime de război și omor premeditat. Data procesului nu a fost specificată. Parchetul a făcut publică o fotografie a acuzatului, dar nu a indicat împrejurările care au condus la arestarea acestuia, nici ce s-a întâmplat cu ceilalți militari prezenți la momentul presupuselor evenimente.

Aproape 11.000 de presupuse crime de război au fost raportate la Parchet

Peste 10.700 de presupuse crime de război care au implicat 622 de suspecți au fost raportate la Parchet. Rusia a fost acuzată în repetate rânduri de Kiev și Washington că a comis crime de război în Ucraina de la începutul ofensivei sale, care a dus la refugierea a aproape șase milioane de civili. Mulți relatează fapte de tortură, agresiune sexuală și distrugere fără discriminare. Marea Britanie și Olanda au trimis anchetatori specialiști în crime de război pentru a ajuta echipele Curții Penale locale și internaționale în căutarea unor posibile crime în masă, inclusiv în orașul Bucea de lângă Kiev, unde au fost descoperite cel puțin douăzeci de cadavre pe 2 aprilie.

Timp citire: 1 min