În situaţia actuală, este nevoie de o nouă concepţie strategică a NATO – a apreciat, marţi, la București, preşedintele Poloniei Andrzej Duda care a susţinut o declaraţie de presă comună cu omologul român Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Având în vedere agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ocuparea care avansează, criza de securitate, pentru noi, dar şi pentru Europa şi pentru întreaga lume, avem nevoie de o nouă concepție stategică a NATO, care să ia în considerare toate aceste schimbări – a subliniat preşedintele polonez. El a evocat o schimbare de profil a prezenţei NATO, în sensul uneia defensive permanente: „Defensivă, respectiv, consolidată din punct de vedere al numărului de militari, al echipamentului, al dotării acestor militari, din punctul de vedere al infrastructurii NATO. Acestea sunt cerinţele prezentului şi ele sunt impuse de acţiunile care au fost întreprinse de Rusia. Nu sunt decizii ale NATO, sunt cele luate de Rusia. Deciziile NATO vor fi rezultatul a ceea ce a făcut Rusia, efectul şi răspunsul la acţiunea agresivă a Rusiei” – a explicat Duda.
Și preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este necesară o prezenţă militară sporită aliată în România şi în regiunea Mării Negre: „Avem nevoie, urgent, de o consolidare consistentă şi echilibrată a Flancului Estic, de o Prezenţă Înaintată unitară şi întărită. Este necesară o prezenţă militară sporită aliată în România şi în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei”.
Șeful statului polonez s-a referit și la Turcia, subliniind că, UE a ajutat această țară, în urmă cu şase ani, cu miliarde de euro în criza refugiaţilor și că se așteaptă la acelaşi sprijin firesc în cazul Ucrainei: „Când Turcia a fost atinsă de criza refugiaţilor din Siria, când au venit milioane de cetăţeni din Siria, din Irak în Turcia, Uniunea Europeană a alocat miliarde de euro ca sprijin. Este firesc că acelaşi sprijin trebuie acordat şi ţărilor care astăzi se confruntă cu criza refugiaţilor din Ucraina. Cred că şi Comisia Europeană şi Consiliul European vor lua decizii necesare în acest sens în viitorul apropiat şi că acest ajutor va putea ajunge la noi cât mai repede” – a mai spus preşedintele Poloniei, în a cărui țară au ajuns doi ucraineni din trei care fug din calea războiului.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, are, marţi, consultări la Bucureşti cu omologul său, român, Klaus Iohannis. La începutul lunii, guvernele din Polonia şi România au avut o şedinţă comună, la Varşovia. Partenere în Uniunea Europeană, aliate în NATO și amândouă vecine cu Ucraina, Polonia și România sunt destinații ale refugiaților ucraineni care fug din calea războiului. Ședința comună a celor două guverne a avut loc la exact 101 ani de la încheierea, pe 3 martie 1921, a Convenţiei de Alianţă Defensivă între Regatul României şi Republica Polonă, moment simbolic al relaţiei dintre două ţări îngrijorate, încă din epocă, de agresivitatea şi expansionismul Rusiei, pe atunci bolşevică.
Luni, liderul de la Varșovia a vizitat Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu șeful statului, Maia Sandu. El a repetat că Polonia sprijină aspiraţiile europene ale Chişinăului şi va oferi un credit fără dobândă de 20 de milioane de euro pentru gestionarea fluxului de refugiaţi din Ucraina. De la declanşarea invaziei ruse în statul vecin, în Republica Moldova au intrat peste 360.000 de persoane, dintre care circa 100.000 au rămas.