Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Kievul invită inspectorii ONU să verifice acuzațiile rusești despre fabricarea unei ”bombe murdare”

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba Dmytro la o conferință de presă în timpul vizitei în Coasta de Fildeş, 05 octombrie 2022
© EPA-EFE/LEGNAN KOULA   |   Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba Dmytro la o conferință de presă în timpul vizitei în Coasta de Fildeş, 05 octombrie 2022

Daruieste Viata

Ucraina a invitat oficial Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze instalațiile pe care Federația Rusă le descrie drept locații pentru dezvoltarea unei ”bombe murdare”, cum sunt numite armele de distrugere în masă care combină explozibili convenționali cu material radioactiv.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a discutat la telefon cu directorul general al AIEA, Raphael Grossi, care a acceptat invitația. După cum a afirmat Kuleba, Ucraina a fost și rămâne transparentă.

Rusia a început de ieri să lanseze acuzațiile prin ministrul apărării Serghei Șoigu care și-ar fi exprimat preocuparea despre presupuse provocări ucrainene în conversațiile telefonice cu omologii francez, britanic și turc. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov a adăugat că lucrările privind crearea unei ”bombe murdare” sunt în stadiul final, cu ajutorul Institutului de Fizică și Tehnologie Harkov sau al Institutului de Cercetare Nucleară al Academiei de Științe din Kiev. Și șeful Statului Major General al Federației Ruse, generalul Valeri Gerasimov a abordat subiectul cu omologii american și britanic, iar Ministerul rus al Apărării a anunțat azi că și-a pregătit forțele să acționeze în condiții de contaminare radioactivă.

NATO a respins ceea ce a numit ”afirmațiile false ale Rusiei” conform cărora Kievul ar putea folosi o ”bombă murdară”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a avertizat Moscova să nu folosească acest pretext pentru o escaladare a conflictului.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023