Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Iranul spune că va reacționa dacă se va dovedi că Rusia folosește drone iraniene pentru a bombarda Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov participă la o conferință de presă comună cu ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian la Moscova, Rusia, 31 august 2022.
© EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL   |   Ministrul rus de externe Serghei Lavrov participă la o conferință de presă comună cu ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian la Moscova, Rusia, 31 august 2022.

Daruieste Viata

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian a declarat că țara sa nu va rămâne „indiferentă” dacă se va dovedi că Rusia folosește drone iraniene în Ucraina. ”În războiul din Ucraina... suntem atât împotriva înarmării Rusiei, cât și a Ucrainei”, a spus Amir-Abdollahian. ”Nu am furnizat Rusiei arme sau drone pentru a le folosi în războiul împotriva Ucrainei”, a repetat el negările anterioare, deși a recunoscut cooperarea în domeniul apărării dintre Teheran și Moscova.

Ministrul iranian a reafirmat dorința țării sale de a purta discuții directe cu Ucraina pe acest subiect, subliniind că a transmis un mesaj în acest sens șefului diplomației Uniunii Europene (UE) Josep Borrell. ”I-am spus domnului Borrell că, dacă ne va deveni clar că Rusia a folosit drone iraniene împotriva Ucrainei, cu siguranță nu vom fi indiferenți față de această problemă”, a spus Amir-Abdollahian.

În ultimele săptămâni, Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat Moscova că folosește drone de fabricație iraniană în atacurile asupra Ucrainei, iar luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a comandat ”aproximativ 2.000 de drone kamikaze iraniene, Shahed”, pentru a sprijini invadarea Ucrainei. În plus, potrivit guvernului Statelor Unite, personal militar iranian ar fi fost dislocat în Crimeea pentru a-i ajuta pe ruși să opereze dronele lansate împotriva infrastructurii energetice și a orașelor din Ucraina.

UE și Regatul Unit au anunțat noi sancțiuni împotriva Iranului, vizând trei generali și o companie de armament ”responsabilă pentru furnizarea către Rusia de drone sinucigașe”, pentru bombardarea Ucrainei. Iranul a respins acuzațiile, în timp ce Kremlinul a susținut că occidentalii încearcă să ”pună presiune” asupra Teheranului.

Surse Reuters informau săptămâna trecută că pe lângă drone, Iranul a promis Rusiei că-i va livra rachete sol-sol.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș

Cu implicarea vicepreşedintelelui Consiliului Judeţean, Marius-Florinel Nicolaescu, locuinţele cumpărate pentru persoane vulnerabile nu erau finalizate şi nu erau racordate la reţelele de apă, gaze şi canalizare, iar achiziţiile s-au făcut la preţuri supraevaluate.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei

Primarul Vitali Barabaș crede că „inamicul a primit ordinul de a pune mâna cu orice preț pe orașul” în care s-ar mai afla mai puțin de 1.300 de civili.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza

Locuitorii Fâșiei consideră că o ofensivă terestră israeliană în zonele de sud este iminentă.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023