RĂZBOI ÎN UCRAINA: Agenția ONU de supraveghere nucleară cere din nou Rusiei să-și retragă trupele din incinta centralei ucrainene Zaporojie

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Agenția ONU de supraveghere nucleară cere din nou Rusiei să-și retragă trupele din incinta centralei ucrainene Zaporojie
© EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA   |   Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Mariano Grossi și Qun Wang, Reprezentant permanent și Ambasador Plenipotențiar și Extraordinar al Misiunii Permanente a Republicii Populare Chineze pe lângă Națiunile Unite și alte organizații internaționale la Viena își dau mâna la o reuniune a Consiliului guvernatorilor AIEA la sediul AIEA al sediului ONU din Viena, Austria, 16 noiembrie 2022. Reuniunea regulată a Consiliului guvernatorilor AIEA are loc în perioada 16-18 noiembrie 2022.

Consiliul guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat o nouă rezoluție prin care cere Rusiei să se retragă de la centrala de la Zaporojie și să-și înceteze acțiunile împotriva site-urilor nucleare, au declarat surse diplomatice. Textul, prezentat de Canada și Finlanda, a fost aprobat de 24 din cele 35 de state care fac parte din Consiliu. Rusia și China au votat împotrivă, șapte țări s-au abținut (Pakistan, India, Africa de Sud, Namibia, Kenya, Vietnam, Arabia Saudită), iar alte două au lipsit.

În text, Consiliul guvernatorilor AIEA ”își exprimă profunda îngrijorare” față de refuzul Rusiei de a opri atacurile asupra instalațiilor nucleare ucrainene și îi cere ”să renunțe la pretențiile sale neîntemeiate asupra centralei din Zaporojie, să-și retragă imediat trupele și personalul și să înceteze orice acțiune” împotriva centralelor țării.

Este a treia rezoluție pe această temă, după ce bombardamentele susținute asupra Ucrainei au stârnit temeri cu privire la riscul unui accident nuclear. Situația centralei nucleare din Zaporijie, cea mai mare din Europa, este cu atât mai îngrijorătoare cu cât este ocupată încă de la începutul lunii martie de trupele rusești și se află într-unul din teritoriile anexate de Rusia. Situată nu departe de linia de demarcație dintre teritoriile controlate de Kiev și cele ocupate de Moscova, centrala este ținta unor bombardamente regulate, de care cele două tabere se acuză reciproc. Apelurile la demilitarizare s-au înmulțit, dar fără succes.

Inspectorii AIEA sunt prezenți acolo de la începutul lunii septembrie, iar directorul general al organismului ONU, Rafael Grossi negociază de câteva săptămâni înființarea unei zone de protecție în jurul amplasamentului. El a spus că sunt discuții foarte complicate, care urmăresc un obiectiv foarte simplu: ”nu trageți în centrală”

Timp citire: 1 min