A încetat din viață, la vârsta de 88 de ani, Leonid Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente. „Nu a fost doar un politician și o figură istorică, ci și un om care a știut să găsească cuvinte înțelepte, pe care toți ucrainenii să le audă” – l-a omagiat pe Kravciuk actualul șef al statului, Volodimir Zelenski. Născut în 1934, într-o familie de țărani din regiunea Rivne, pe atunci teritoriu polonez, anexat de soeveitici în 1939, Kravciuk a avut o lungă carieră de birocrat în aparatul partidului unic comunist din URSS. Absolvent al unei școli speciale de partid, a lucrat trei decenii în în departamentul de propagandă. El conducea Ucraina sovietică în august 1991, când, după eșecul puciului neo-bolșevic de la Moscova, îndreptat contra reformatorului Mihail Gorbaciov, republicile unionale au început să-și proclame independența. Kravicuk a reușit, în câteva zile, să convingă majoritatea comunistă din Parlament să proclame independența Ucrainei. Câteva luni mai tîrziu, el a câștigat, din primul tur, cele dintâi alegeri prezidențiale din noul stat. În același an, președinții Rusiei, Boris Elțîn, Ucrainei, Leonid Kravciuk, și Belarusului, Stanislav Șușkevici, au semnat un tratat care consfințea dizolvarea URSS.
Un mandat catastrofal
În timpul mandatului său, de numai doi ani, rata inflației în Ucraina a depășit 1000%, scandalurile de corupție au fost frecvente și zeci de bănci au dat faliment, provocând o scădere drastică a nivelului de trai. Popularitatea lui Kravciuk s-a prăbușit, iar în 1994 o criză politică l-a forțat să organizeze alegeri prezidențiale anticipate, pe care le-a pierdut în fața fostului său premier Leonid Kucima, considerat un pro-rus. Kravciuk a revenit, pentru scurt timp, pe scena politică în 2020, acceptând oferta președintelui Zelenski de a deveni unul dintre negociatorii ucraineni în discuțiile cu Rusia privind soluționarea conflictului din estul țării.
Kravciuk, după Șușkevici
Săptămâna trecută, a murit, la 87 de ani, și primul președinte al Belarusului independent, Stanislav Șușkevici. Era foarte slăbit de infecția cu COVID-19, pe care o contractatase în martie. Luna trecută, soția sa dezvăluise că fostul șef al statului se află la terapie intensivă. Născut în 1934, Șușkevici era fiul unui scriitor belarus care, pe vremea lui Stalin, stătuse mulți ani într-un lagăr siberian, sub acuzația de troțkism. În 1994, Șușkevici a demisionat din fruntea statului belarus, după ce, alături de alți demnitari de la Minsk, a fost acuzat de acte ilegale, într-un raport al șefului comisiei parlamentare anticorupție, deputatul Aleksandr Lukașenko. Acesta din urmă a câștigat, câteva luni mai târziu, alegerile prezidențiale. El e și astăzi șef al statului și e frecvent calificat drept ultimul dictator din Europa. Șușkevici a condus, până în 2018, un partid social-democat din firava opoziție belarusă. În 2012, el a anunțat că regimul succesorului său i-a interzis să iasă din țară.