
Premierul armean Nikol Paşinian intenţionează să ceară desfăşurarea de „grăniceri ruşi“ de-a lungul frontierei cu Azerbaidjanul, pentru a evita o escaladare după recentele violențe. El a explicat joi, în ședință de guvern, că prezenţa ruşilor „va permite efectuarea lucrările de demarcare şi delimitare a frontierei fără riscuri de confruntări militare“. În plus, Paşinian a propus desfăşurarea unei misiuni de monitorizare a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) de-a lungul frontierei cu Azerbaidjanul. Aceasta este o alianţă militară în cadrul Comunităţii Statelor Independente ce reunește Rusia, Armenia, Azerbaidjanul, Kazahstanul, Kârgâzstanul, Tadjikistanul şi Uzbekistanul. Șeful Executivului de la Erevan a mai spus că Armenia va prelua la 16 septembrie preşedinţia rotativă a ODKB şi nu doreşte ameninţări la adresa vreunui stat membru al acestei alianţe – transmit agențiile internaționale de presă.
Declaraţia lui Nikol Pașinian vine la o zi după noi confruntări între soldaţi azeri şi armeni, soldate cu moartea a trei armeni și rănirea altor doi în apropierea localităţii de frontieră Sotk (est).
Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de iniţierea ostilităţilor în enclava Nagorno-Karabakh, în toamna anului trecut, cărora li s-a pus capăt printr-un armistiţiu negociat de Rusia. Conflictul a durat şase săptămâni și s-a soldat cu peste 6.500 de morţi. În baza acordului de încetare a focului, Armenia a cedat Azerbaidjanului părţi din teritoriul pe care îl controlase timp de decenii. O forţă rusă de menţinere a păcii, de aproximativ 2.000 de soldaţi, a fost desfăşurată în jurul Nagorno-Karabakh.
În ultimele luni, tensiunile au crescut din nou de-a lungul frontierei, Erevanul acuzând Baku că încearcă să ocupe noi teritorii – fapt negat de autorităţile azere. Din luna mai, Armenia şi Azerbaidjanul poartă negocieri, sub egida Rusiei, pentru delimitarea şi demarcarea frontierei lor comune.