Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a respins, din nou, acuzațiile Israelului privind o lege adoptată la Varșovia

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a respins, din nou, acuzațiile Israelului privind o lege adoptată la Varșovia
© EPA-EFE/ARTUR RESZKO POLAND OUT   |   Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a respins, din nou, acuzațiile Israelului, care califică drept antisemită o lege adoptată la Varșovia, ce limitează drastic posibilitatea restituirii proprietăților evreiești spoliate de naziști în timpul celui de al doilea război mondial. Pentru Morawiecki, decizia ministrului israelian de Externe, Yair Lapid, de a-și rechema însărcinatul cu afaceri la Varșovia e lipsită de temei și iresponsabilă și va amplifica ceea ce a numit ura  față de Polonia și polonezi.  "Dacă guvernul israelian continuă să atace astfel Polonia, impactul asupra relațiilor bilaterale va fi deosebit de negativ" – a avertizat șeful guvernului naționalist conservator de la Varșovia.În ajun, Lapid a spus că legea poloneză e imorală și antisemită, pătează memoria Holocaustului și poporului evreu, iar guvernul Morawiecki se comportă rușinos și antidemocratic.

Promulgată, deja, de președintele  Andrzej Duda, legea oferă un termen de 30 de ani pentru revendicarea și restituirea bunurilor evreiești confiscate.  Și Statele Unite s-au declarat profund îngrijorate de legea poloneză, iar secretarul american de Stat, Antony Blinken, i-a cerut președintelui Duda să nu promulge actul normativ, ce ar bloca, pactic, restituirea a 90% din proprietățile în litigiu. Luna trecută, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Lege și Ordine (PiS), Jaroslaw Kaczynski afirmase că „ne facem singuri legile și nu datorăm nimănui nimic".

Aproape întreaga populație evreiască din Polonia, de circa trei milioane de persoane, a fost exterminată de ocupanții germani între 1939 și 1945. Mii de polonezi și-au riscat viețile încercând să-și salveze vecinii evrei, dar tot de ordinul miilor ar fi și numărul celor care i-au denunțat germanilor sau i-au ucis ei înșiși. Odată cu instalarea la Varșovia a regimului comunist pro-sovietic, numeroși supraviețuitori ai Holocaustului au emigrat în Israel, iar așa-numita republică populară și-a însușit bunurile lor. Peste o sută de mii de persoane cu origini evreiești ar mai trăi în Polonia, dar mai puțin de zece mii dintre aceștia se declară evrei.

Timp citire: 1 min