Potrivit rezultatelor studiilor efectuate de Direcţia Hidrografică Maritimă a Forţelor Navale, unda de poluare a rămas concentrată în zona golfului Nipru-Odessa, iar dispersia acesteia s-a produs în Odessa, sub formă de evantai. Acest fapt se datorează circulaţiei generale de suprafaţă a curenţilor marini din zona de nord-vest a Mării Negre, care se face în cerc, în sens invers acelor de ceasornic.
Un alt factor care a împiedicat eventuale cantităţi de poluatori să ajungă în zona de mică adâncime de pe litoralul românesc a fost debitul mare al Dunării din a doua jumătate a lunii iunie.
Totodată, rezultatele studiilor, care au luat în considerare şi date despre vânt şi curenţii de suprafaţă din zona de interes, nu au relevat contaminarea cu ulei de tip mineral sau petrolier a sectorului maritim românesc.
În 6 iunie, Ucraina a acuzat forțele ruse că au distrus un baraj critic și o centrală hidroelectrică pe râul Nipru de-a lungul liniei frontului în sudul ţării. În urma revărsărilor de ape, o serie de așezări au fost inundate complet sau parțial, provocând în acelaşi timp şi o serie de daune grave asupra mediului.