Peste două treimi dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcţie greşită

Peste două treimi dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcţie greşită
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Români traversează o stradă din centrul Bucureștiului, România, 03 decembrie 2020.

69% dintre românilor consideră că lucrurile în țară se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită – relevă rezultatele unui nou sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS). Doar 22% dintre respondenți consideră că lucurile  merg mai degrabă într-o direcţie bună, iar 9 procente nu ştiu sau nu au răspuns. 41% dintre cei chestionaţi sunt de părere că peste un an situaţia lor va fi mai rea, 38% - că va fi la fel, 18% - că va fi mai bună, iar 3% nu ştiu sau nu au răspuns. Conform sondajului, principalele probleme cu care se confruntă românii sunt: inflaţia, preţurile - 19%, veniturile mici (pensii, salarii), nivelul de trai - 17%, corupţia, hoţia - 16%, locurile de muncă - 8%, economia, criza economică - 7%, sănătatea - 7%. Migraţia și războiul declanșat de ruși în Ucraina vecină au fost menționate de numai 3 procente.

Încredere: pe ultimele locuri sunt președinția, parlamentul și partidele politice

În ceea ce priveşte încrederea în instituţii, pe primul loc rămân pompierii (73% - multă şi foarte multă încredere, 21% - puţină şi foarte puţină, 6% nu ştiu sau nu au răspuns). Podiumul e completat de Armată (68%) și  Biserică (63). Cea mai puțină înredere le inspiră românilor preşedinţia și parlamentul (ambele cu 13%) și, respectiv, partidele politice – doar 10%.  

Vinovați pentru ratarea Schengen: Austria și guvernul de la București

Potrivit sondajului, cu privire la admiterea României în Schengen - 33% dintre cei chestionaţi cred că ţara mai degrabă nu va fi primită în spaţiul de liberă circulaţie anul acesta, 27% au răspuns că sigur nu va fi admisă, 19% - mai degrabă da, 8% - sigur da, iar 13% - nu ştiu sau nu au răspuns. 41% dintre români consideră Austria vinovată pentru neaderarea României la Schengen, 21% - Guvernul României, 12 - Consiliul UE, 7% - partidele politice, 14% - altcineva, 5% - nu ştiu sau nu au răspuns.

SOS e peste UDMR


Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 31% dintre cei chestionaţi ar vota PSD, vioara-ntâi a guvernării de la București. Social-democrații sunt urmați de partenerii lor de coaliție, PNL, cu 19 procente. În opoziție, AUR (naționalist) are 18%, iar USR (centru-dreapta) - 11% - USR. Noutatea e că partidul populist SOS România, fondat de senatoarea exclusă din AUR Diana Șoșoacă, ar obține cinci procente și ar intra în viitorul parlament.Sub prag, cu doar 4%, a ajuns UDMR, fost partener-junior la guvernare al PSD și PNL. Sondajul a fost realizat la nivel naţional în perioada 12-22 septembrie pe un eşantion de 1.008 respondenţi, în vârstă de 18 ani şi peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/-3,1%

Timp citire: 2 min