Știri

Peste 6.700 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România vecină de la începutul războiului

Oamenii stau la coadă la punctul de trecere a frontierei Ucraina - România, nu departe de orașul Cernăuți, Ucraina, 10 martie 2022.
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Oamenii stau la coadă la punctul de trecere a frontierei Ucraina - România, nu departe de orașul Cernăuți, Ucraina, 10 martie 2022.

Peste 6.700 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului - a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Muncii în guvernul PSD-PNL-UDMR de la București, social-democratul Marius Budăi. Potrivit acestuia, până pe 10 mai, în bazele de date ale ministerului Muncii erau înregistrate 7.975 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 6.774 sunt datate 24 februarie 2022, ziua în care armata rusă le-a invadat țara, sau ulterior. Dintre persoanele refugiate din Ucraina, cele mai multe, 1.613, au fost angajate în industria prelucrătoare. Alţi 1.061 de ucraineni şi-au găsit locuri de muncă în domeniul construcţiilor, în timp ce 681 desfăşoară activităţi de comerţ. În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, cei mai mulţi refugiaţi, 2.833, lucrează în Bucureşti, 427 în Timiş şi 421 în Bistriţa Năsăud.

Îndemnați să se angajeze

Peste patru milioane de ucraineni au venit în România după declanșarea invaziei ruse. Majoritatea și-au continuat drumul spre țări din vestul Europei, dar circa o sută de mii au ales să rămână aici.  De la 1 mai, persoanele care vin în România din zona de conflict din Ucraina vor primi direct o sumă forfetară lunară, timp de patru luni, pentru acoperirea nevoilor imediate,  și anume cazare şi hrană. Banii vor fi alocaţi din bugetul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. După cele patru luni, sprijinul financiar va mai acoperi numai cheltuielile de cazare, până la sfârşitul anului, refugiaţii fiind încurajaţi să se înregistreze la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, pentru a avea acces la toate măsurile de sprijin în vederea angajării sau în caz de şomaj. Aceste din urmă reguli, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului de la București, Dan Cărbunaru, sunt valabile şi pentru cetăţenii români. 

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia

Gestionat de acesta, sistemul de sănătate al Capitalei României e zguduit de scandaluri de corupție.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”

„Iarna va fi cu siguranță grea, cu siguranță nu va fi mai ușoară decât cea anterioară”, dar „știm ce pregătește inamicul și ce provocări ne așteaptă”.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre

Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023