
Polițiștii de frontieră au refuzat, în 2024, intrarea în România a patru politicieni pro-ruși din Republica Moldova care, anterior, primiseră interdicții de acces în țara noastră pe câte 5 ani, scrie G4Media.
Cetățenii moldoveni plănuiau organizarea unui protest de amploare în București
Este vorba despre Maxim Moroșan, Alexandru Beșchieru, Veaceslav Lupov și Igor Tuleanțev. Cei patru au fost întorși de la graniță și, ulterior, au cerut instanțelor din Iași și București anularea acestor măsuri. În timpul proceselor intentate de trei dintre cei de mai sus, Poliția de Frontieră a transmis că interdicțiile au fost dictate de Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne sub motivația de „pericol pentru apărarea și securitatea națională”, respectiv pentru că „finanțează, pregătesc, sprijină în orice mod sau comit acte de terorism”. Multe dintre informațiile din aceste cazuri sunt clasificate.
Potrivit unor surse citate de G4Media, trei din reclamanți au primit interdicție după ce, în martie 2024, ar fi luat parte la organizarea unui protest în București, la care ar fi intenționat să participe. Șeful poliției din Republica Moldova a declarat atunci că la acest protest, organizat în ziua când președinta Moldovei Maia Sandu participa la congresul Partidului Popular European, urmau să ia parte circa 200 de basarabeni, finanțați de fugarul pro-rus Ilan Șor și aflați în legătură cu partidul AUR. Reprezentanții acestei formațiuni politice au negat vehement această afirmație.
Cei patru au deschis procese pentru anularea interdicției
În acest moment, pe rolul instanțelor din Iași și București se află patru procese în care cei patru au dat în judecată Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, solicitând anularea documentelor prin care, în 2024, le-a fost comunicat faptul că li s-a interzis accesul în România prin unul dintre punctele de frontieră din estul României.
Din fiecare dintre aceste procese reiese că Poliția de Frontieră este, în fapt, executantul unor măsuri de interdicție luate, anterior, de alte instituții ale Statului Român: Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne. Din informațiile publice, rezultă că cei patru și-au asumat deschis o atitudine pro-rusă în peisajul politic din Republica Moldova, aproape toți fiind legați de omul de afaceri Ilan Șor. Fugar basarabean, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, Șor este stabilit la Moscova, de unde încearcă să influențeze situația politică din această țară, inclusiv cu ajutorul unor mari sume de bani.