Partidul prezidențial Rusia Unită e marele favorit al alegerilor parlamentare care se încheie duminică seara – apreciază analiștii autohtoni și media internaționale. Deși popularitatea acestuia a fost măcinată de numeroase scandaluri de corupție și de criza economică, lipsa unei alternative reale, anihilarea opoziției anti-Kremlin și măsurile populiste decise chiar înainte de scrutin de președintele Vladimir Putin plasează Rusia Unită la o cotă de 40% din intențiile de vot. Partidul prezidențial și-ar putea, astfel, adjudeca trei sferturi din cele 450 de mandate de deputați din Duma de Stat.
Putin a dispus noi majorări salariale pentru militari și forțele de ordine. Actul normativ prevede că, în 2022 și 2023, salariile acestora vor fi indexate la un nivel superior ratei inflației. Luna trecută, inflația a atins în Rusia 6,7 procente, peste ținta de 4% anunțată de banca centrală de la Moscova. Anterior, președintele a ordonat plata unor prime de 15 mii de ruble, echivalentul a circa 170 de euro, pentru militari, polițiști, pompieri sau procurori. Printr-un decret similar, el a ordonat virarea, o singură dată, a câte 10 mii de ruble (110 euro) fiecărui pensionar. Sunt 42 de milioane de pensionari în Rusia şi cel puţin 1,7 milioane de poliţişti, militari şi membri ai gărzii naţionale. Deputatul Andrei Makarov, membru al comisiei pentru buget al Dumei de Stat, citat de agenţiile de presă, spune că totalul ajutoarelor financiare dispuse de Putin va depăşi 500 de miliarde de ruble, adică 5,77 miliarde de euro. Atât militarii, cât şi pensionarii votează consecvent cu candidaţii pro-Kremlin.
Vor mai trece, fără mari emoții, pragul electoral de cinci procente cele trei partide din așa-numita opoziție parlamentară, altminteri foarte docilă față de Kremlin – comuniștii, ultranaționaliștii intitulați liberal-democrați și formațiunea de stânga Rusia Dreaptă. Adversarii reali ai puterii au fost eliminaţi preventiv în ultimele luni: fie trimişi după gratii, fie obligaţi să se exileze, fie puşi în imposibilitatea de a candida, după ce organizaţiile lor au fost declarate extremiste în justiţie.
Comuniștii au acuzat numeroase nereguli în derularea votării, iar suporterii opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi spun că giganții tehnologici americani Apple și Google au cedat șantajului Kremlinului când au suprimat aplicația mobilă ce încuraja așa-numitul vot inteligent, contra candidaților puterii.
Deschis vineri în zori, în Extremul Orient rus, scrutinul se încheie duminică, la ora 18 GMT, în exclava Kaliningrad de la Marea Baltică. Autoritățile spun că, astfel, vor putea fi păstrate mai bine măsurile de protecție contra COVID-19, însă criticii acuză pregătirea unei fraude electorale, fiindcă e imposibil ca observatorii independenți să reziste non-stop în secțiile de votare trei zile și două nopți.