
Omologarea vaccinului rusesc anti-COVID-19 Sputnik V în Uniunea Europeană a fost amânată, după ce data limită inițial prevăzută, 10 iunie, a trecut fără să se întâmple nimic. Responsabili comunitari, citați, miercuri, de agențiile de presă, sub condiția păstrării anonimatului, au estimat că validarea Sputnik V ar putea avea loc în septembrie, dacă nu la sfârșitul anului. Verdictul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) era programat pentru mai sau iunie, dar termenele au curs fără o concluzie fermă. În martie, Rusia a denunţat vehement declaraţiile unei responsabile a EMA, care a comparat autorizarea de urgenţă a vaccinului Sputnik V de către unele ţări europene cu 'ruleta rusească'.
'Pretindem scuze publice din partea Christei Wirthumer-Hoche de la EMA pentru comentariile sale negative la adresa membrilor Uniunii Europene care au aprobat direct Sputnik V' - au postat Centrul de cercetări de stat Gamaleia şi Fondul suveran rusesc (RDIF), pe conturile lor oficiale de Twitter.
'Astfel de comentarii sunt inadecvate şi aduc atingere credibilităţii EMA şi procesului său de evaluare', se menţionează în text, care denunţă 'posibile interferenţe politice'.
Șefa Consiliului de administraţie al EMA, Christa Wirthumer-Hoche a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul Sputnik V, invocând date insuficiente despre persoanele vaccinate.
'Este comparabil un pic cu ruleta rusească', a declarat ea, într-un interviu pentru canalul de televiziune austriac ORF, preluat de agențiile de presă.
'Pentru moment, nu avem date despre efectele secundare privind persoanele vaccinate', a subliniat ea, invitând ţările să aştepte aprobarea din partea autorităţii cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa.
Sputnik V a depăşit o etapă-cheie pentru distribuirea sa în Uniunea Europeană, odată cu examinarea de către EMA, agenţia cu sediul la Amsterdam. După acest anunţ, autorităţile ruse s-au declarat pregătite să furnizeze vaccinuri pentru 50 milioane de europeni, începând din iunie.
Argumentând că vaccinul său este de acum validat în zeci de ţări, Fondul rusesc a reproşat din nou EMA că 'a tergiversat timp de luni de zile' procesul de validare a Sputnik V.
Nerăbdătoare în faţa unei validări considerate prea lentă, mai multe ţări din UE au recurs la vaccinuri încă neaprobate, precum Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc populaţiei .
Cehia şi Slovacia au făcut, de asemenea, comenzi Rusiei, dar, în aprilie, autoritatea slovacă pentru medicamente a anunțat că are îndoieli asupra compoziției unui lot de vaccinuri rusești anti-COVID Sputnik V și că nu e în măsură să determine cât de sigure sunt acestea. Institutul național pentru controlul medicamentelor (SUKL), citat de agențiile de presă, a precizat că loturile de Sputnik V utilizate în testele preclinice și studiile clinice, în urma cărora celebra revistă de știință britanică Lancet a calificat serul rusesc drept sigur, nu au aceleași caracteristici cu dozele livrate Bratislavei. Pe baza testelor de laborator, adaugă SUKL, nu se poate conchide în legătură cu eficacitatea acestora și nici cât de sigure sunt pentru om. Doar numele de pe etichetă e același, mai spune sursa, care adaugă că producătorul vaccinului n-a răspuns la solicitările repetate de a furniza date asupra compoziției celor 200 de mii de doze deja importate de slovaci din Rusia. În februarie, Lancet evaluase eficacitatea Sputnik V la 91,6%. Fostul prim-ministru slovac, Igor Matovic, a demisionat și i-a lăsat șefia guvernului ministrului de Finanțe, Eduard Heger, nu înainte de a-și fi păstrat un post un post de vicepremier în noul cabinet. El devenise foarte impopular printre cetățeni, iar coaliția guvernamentală cvadripartită de dreapta funcționa tot mai sincopat. Un sondaj de pe 21 martie releva că 80% dintre slovaci voiau ca premierul să plece. Criticat vehement pentru proasta gestiune a epidemiei de COVID-19 și după ce a achiziționat vaccinuri Sputnik V din Rusia, Matovic a pierdut și susținerea unora dintre miniștri, care au preferat să demisioneze. Șeful diplomației de la Bratislava, Ivan Korcok, a spus că tranzacția cu rușii afectează imaginea țării ca membră a NATO și a Uniunii Europene și că vaccinul e un instrument într-un război hibrid.